Elev misshandlade andra elever på skola

NYHETER

En 17-åring gav sig på flera ungdomar i en skola i Västerås på förmiddagen.

Fem elever har polisanmält att de misshandlats.

En 15-årig kille fick föras till sjukhus.

Klockan 10.39 larmades polisen om ett bråk på Tillbergaskolan norr om Västerås.

En 17-årig kille ska av någon anledning ha gett sig på flera elever.

– Vi har tagit upp fem anmälningar om misshandel, säger Ivan Åslund, befäl på Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.

15-åring till sjukhus

Han har ingen uppgift om vilka åldrar de drabbade är i, men enligt högstadiets rektor Maria Stolt ska det röra sig om högstadieelever som misshandlats.

En 15-årig kille ska ha i samband med misshandeln ha slagit i huvudet och fick föras till sjukhus med ambulans.

Enligt uppgifter till Ivan Åslund var 15-åringen vid medvetande när han fördes iväg. Sjukhuset uppger till Vestmanlands läns tidning att pojkens tillstånd är allvarligt, men stabilt. Han är kvar på sjukhuset för observation.

Maria Stolt berättar att misshandeln skedde i skåphallen utanför skolsköterskans expedition. Elever har efteråt berättat att misshandeln skedde plötsligt.

– Det var ingen mindre konflikt som eskalerade, elever har sagt att det kom som en blixt från klar himmel, säger Maria Stolt.

"Var inte sitt vanliga jag"

Skolsköterskan som befann sig på sitt kontor tillsammans med skolläkaren och de båda skyndade ut i hallen när de hörde att något hände. Också annan personal sprang till platsen och lyckades ta med sig 17-åringen till ett rum. Han greps senare av polis på platsen.

Vad som orsakat utbrottet är ännu oklart.

– Han var inte sitt vanliga jag, säger Maria Stolt.

17-åringen förhördes under dagen av polisen och åklagare beslutade därefter att anhålla honom.

Enligt polisen ska inget tillhygge ha använts vid misshandeln och 17-åringen är sedan tidigare inte känd av polisen för något våldsbrott.

Krisgruppen kopplades in

Maria Stolt säger att han är elev på skolan, men att det nu är en polissak och att man därför avvaktar med att besluta om vilka åtgärder, om några, som ska vidtas mot 17-åringen.

– Om vi känner att vi inte kan trygga miljön för andra elever har vi möjlighet att stänga av honom, men vi måste avvakta.

För övriga elever på skolan hölls lektionerna som vanligt efter händelsen och personalen pratade med dem i klassrummen.

– Krisgruppen kopplades in direkt och de som behöver får prata. Vi kontaktade också de involverade elevernas föräldrar direkt och skickar hem information till samtliga elevers vårdnadshavare, säger Maria Stolt.

Hon fortsätter:

– Det här är en fruktansvärt ovanligt händelse för oss, det är klart att det blir mycket upprörda känslor och chock.

Tillbergaskolan är en grundskola med runt 400 elever från förskoleklass till årskurs 9.