Tjuvarnas nya knep – läser av elmätare

NYHETER

Polisen varnar för slugt tillvägagångssätt

Tjuvar i Västra Götaland har skaffat sig ett nytt knep i kampen om kosingen.

De låtsas komma från elbolag och får på så sätt tillträde till folks bostäder.

– Det vore bra om de som bor i lägenheterna ifrågasätter betydligt mer än vad man gör, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

De senaste veckorna har polisen i Västra Götaland fått en handfull anmälningar om samma problem. Tjuvarna dyker oanmälda upp hemma hos anmälaren och säger sig komma för att läsa av elmätaren. När de väl får tillträde till bostaden försvinner både pengar och smycken.

– Det har förekommit en del sådana ärenden den sista tiden. I går kväll ringde två personer på en bostad i Stora Höga, då var bara en dotter hemma i bostaden. För en vecka sedan fick en äldre kvinna i Partille besök mitt på dagen, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Vill fixa vattenläckor

Förutom att låtsas komma från elbolaget har det också kommit rapporter om personer som utger sig för åtgärda vattenläckor i fastigheten. Nu höjer polisen ett varningens finger för boende i området.

– Det vore bra om de som bor i lägenheterna ifrågasätter betydligt mer än vad man gör. Det kanske inte är så troligt att någon kommer för att avläsa en elmätare på en lördag, säger Christer Fuxborg.

Falska hantverkare vanligt

Att tjuvar utger sig för att vara hantverkare är inget nytt. Flera äldre personer i Stockholm utsattes i somras för en stöldvåg. Personerna bakom stölderna utgav sig ofta för att vara rörmokare eller komma från hemtjänsten.

- Vi vill att man ringer 114 14 direkt om man får besök av dem. Man kan också  lämna tips och iakttagelser på detta nummer. Prata gärna med grannar och  äldre i din närhet om att vara uppmärksamma, säger Christer Fuxborg.