37 000 har skrivit på Aftonbladets upprop

NYHETER

Nu kommer talmannen också till Kärrtorp

Listan på personer som tänker närvara på söndagens manifestation mot rasism i Kärrtorp växer.

Över 15 000 har tackat ja på Nätverket Linje 17:s Facebooksida – och fler än 37 000 har skrivit under Aftonbladets upprop.

Nu meddelar också riksdagens talman Per Westerberg att han också kommer vara på plats.

Efter söndagens nazistattack på en antirasistisk manifestation i Kärrtorp har både politiker och allmänhet fått upp ögonen för Nätverket Linje 17. På söndag gör organisationen ett nytt försök att hålla en manifestation i Kärrtorp. Men den här gången är uppslutningen betydligt större. Över 15 000 har anmält på Linje 17:s Facebooksida att de tänker komma på söndagens manifestation.

Dessutom är engagemanget stort även utanför storstäderna. Över 37 000 personer har skrivit under Aftonbladets kampanj "Jag är också i Kärrtorp" för att visa sitt stöd för manifestationen.

Riksdagens talman deltar

Flera politiker har också bestämt sig för att delta i manifestationen. I dag meddelade riksdagens talman Per Westerberg (M) att han kommer vara på plats.

– Vi får aldrig vika oss för våldet som politiskt argument eller metod att strypa mötes- och yttrandefriheten. Våldet utgör ytterst ett hot både mot demokratin och vårt öppna fria toleranta samhälle med människors lika värde, säger Per Westerberg.

Vad tänkte du när du fick höra om attacken?

– Det var en oerhörd provokation mot yttrande- och mötesfriheten, och ytterst mot demokratin.

Flera vänsterextrema grupperingar som AFA och Revolutionära Fronten har meddelat att det kommer att närvara på söndag. Hur tänker du kring det?

– Alla som vill stå upp för demokratin och mot våld ska naturligtvis få göra det.

Andra politiker också på plats

Sedan tidigare är det klart att Socialdemokraterna partiledare Stefan Löfven, integrationsminister Erik Ullenhag (Fp) och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson också kommer vara på plats.

– Vi tolererar inte att demokratiska manifestationer, demonstrationer, utsätts för våld och hot. Då gäller det för oss alla att stå upp och visa att vi är emot detta. Vi visar samtidigt vad vi är för, ett solidariskt samhälle och vi ska stå upp för vår demokrati och vara mycket rädda om den. Då får vi alla dra vårt strå till stacken, sa Stefan Löfven till Aftonbladet tidigare i veckan.