Snusket på julbordet

NYHETER

”De fick kasta allt som mössen kunde varit på”

1 av 4 | Foto: Juldekorationer i maten.

Årets julbordsrestauranger har ertappats med allt från musbajs till smutsiga kök och plast i maten.

Aftonbladet kan i dag presentera kommunernas inspektioner.

Flera sällskap har ­drabbats av matförgiftning ­efter att ha ätit av jul­borden.

Inspektörerna från miljökontoret i Örebro kom på ett oanmält besök till anrika Karlslunds herrgård. De upptäckte musbajs på en rad ställen - i beredningsutrymmet, i torrförrådet/kaféet, i korridoren och i kantin­utrymmet.

”Njut av julens alla läckerheter i trivsam, julpyntad herrgårdsmiljö. Julbordet på Karlslunds Herrgård innehåller allt som hör julen till.”, skriver krögaren Ulf Jander på hemsidan.

Men rengöringen var bristfällig.

– Vi kom överens om att de skulle städa upp hela ­lokalen. Allting.

– Sen diskade de allting och gick igenom all mat och kastade det som de var ­osäkra på om mössen kunde ha varit på, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör ­Emma Handy.

Det låg juldekorationer i maten?

– Ja, julgranskulor ja. Men nu är det inte tillåtet längre, säger krögaren Ulf Jander.

Han berättar att inspektionen ledde till att de kastade all mat, städade och tog dit Anticimex.

I Uppsala har miljökontoret fått larm om misstänk matförgiftning på två olika julbord.

Väntar på provsvar

Det ena var Messob African restaurang där tio personer i två olika sällskap åt julbord den 11 december.

– De har skickat prover till ett laboratorium så vi väntar bara på svar. Sen har vi haft kontakt själva med dem som har blivit drabbade och har frågat hur det är med dem och de sa att det hade gått över, säger restaurang­ägaren Kaleb Kifleyesus.

Livsmedelsinspektören Ann-Sofie Proos betonar att det var rent och god ordning på stället. Proverna togs på mat som tillverkades en dag efter händelsen. Svar kommer efter nyår.

Även personer som hade ätit julbord på Scandic Uppsala Nord misstänks ha drabbats av matförgiftning.

”Han får ta skiten nu”

Speakeasy i Älmhult serverar bara julbord under helgerna.

Miljö- och hälsoskydds­inspektör Eva Tornby gjorde en inspektion onsdagen den 27 november. Hon upptäckte uppläggningsfat och skålar, från julbordet tre ­dagar tidigare, i kylen.

– Vi röt till lite granna som du såg i rapporten. Vi försöker styra upp det här stället så de ska hitta och komma in i bra rutiner, säger Tornby.

Speakeasys krögare, Christos Hatzikirkou, uppger att de aldrig hade tänkt servera maten påföljande helg.

– Det var kockens ansvar att slänga det och det har han inte gjort, så det är han som får ta den skiten nu, säger Hatzikirkou.

Krögaren Ulrik Lindelöv som också har varit med i svenska grillandslaget har också fått besök av inspektörer på Gräfsnäs Slottscafé, norr om Alingsås.

”Verksamheten kyler ned och återanvänder mat som exponerats på buffén”, står det i kommunens rapport.

– Det som kyls ner är typ lax och prinskorvar och det kan man använda till pyttipanna eller laxpudding, ­säger Ulrik Lindelöv.

Han tycker att det är onödigt att slänga mat så länge man vet hur den ska hanteras och ger samtidigt en släng till inspektörerna.

– Jag tror inte att de själva skulle slänga prinskorven från julbordet hemma.