Mammor oftare obetalt föräldralediga

NYHETER

Föräldrar är hemma betydligt längre med sina barn än den tiden de tar ut föräldrapenningsdagar för, och det är kvinnor som står för den största delen av föräldraledigheten. Kvinnor står för ungefär 80 procent oavsett om man mäter den betalda eller obetalda ledigheten, visar en ny studie från Försäkringskassan som presenteras i dag.

Det har också blivit vanligare att både kvinnor och män förlänger föräldraledigheten med obetalda dagar än det var för tio år sedan.

Den som tar ut mest föräldraledighet är också den som tar en större del av arbetet med att ta hand om hushållet och barnen.

– Det är en väldigt tydlig koppling här, ju längre kvinnan är föräldraledig, desto större andel av hushållsarbetet tar hon, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan, vid en presskonferens.

Minskad andel av förvärvsarbetet

Även när mannen är hemma mer tar han större ansvar för hushållsarbetet, men andelen ökar inte lika mycket som den gör för kvinnorna.

På samma sätt betyder en ökad andel av föräldraledigheten också en minskad andel av förvärvsarbetet, konstaterar Försäkringskassan.

TT