Nyheter

Hon såg sin dotter dö i flodvågen

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Gripande vittnesmål från Haiyans överlevare

Staden Tacloban totalförstördes av tyfonen Haiyan.

Antalet döda uppskattas till minst 10 000.

Nu berättar överlevare om hur de tvingades se på när deras anhöriga drunknade.

– Hon sa: "Mamma släpp mig, rädda dig själv", säger Bernadette Tenegra som förlorade sin yngsta dotter i katastrofen till The Inquirer.

I takt med att överlevare från Tacloban och andra städer som drabbades hårt av Haiyan lyckats ta sig i säkerhet, kommer fler och fler vittnesmål om vad som kom i tyfonens spår. 44-åriga läraren Bernadette Tenegra och hennes familj sökte skydd i sitt hus i byn Barangay när vindarna tilltog. Men det lilla huset stod inte pall. Samtidigt som kraftiga orkanvindar slet i väggar och tak tryckte stora vattenmassor på utifrån. Till slut sveptes huset bort. I samma veva genomborrades Bernadettes yngsta dotter av träsplitter och föll i vattenmassorna.

– Jag tog mig fram och försökte dra upp henne. Men hon var för svag. Det verkade som att hon redan hade gett upp, säger Bernadette Tenegra till den filippinska tidningen The Inquirer.

Dotterns sista ord ekar fortfarande i hennes huvud:

– Släpp mig mamma. Rädda dig själv.

Förlorade både mamma och bror

Liknande historier kommer från överlevare som hade lyckats ta sig till Villamors flygbas i Manila. Två av dem, syskonen Maritess och Maryann Tayag, förlorade både sin bror och mamma i flodvågen som följde i tyfonens spår.

– Jag var på mitt rum när vattnet började forsa in. Vattnet steg upp till min näsa så jag kunde knappt andas, säger Maritess Tayag till USA Today.

Maritess och Maryann lyckades ta sig upp till husets tak. Deras mamma och bror fördes iväg med den kraftiga flodvågen.

– Det svåraste är att se sin egen mamma dras med i floden och inte veta vad man ska göra. Man bara tittar på och fokuserar på att överleva själv, säger Maryann Tayag och tillägger:

– Jag kunde inte rädda henne, hon hade redan drunknat.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Tyfonen
Publisert: