Intern C-strid om invandring

KARLSTAD. Annie Lööf pratar om visionen om öppna gränser och markerade hårt mot Sverigedemokraterna i sitt tal.

Samtidigt får hon själv kritik av sin partikamrat Staffan Danielsson för att leda ett parti som inte vågar prata om invandringsfrågorna – och som för en politik som skrämmer bort väljare.

– De åsikter han har rimmar inte med vårt idéprogram, säger Lööf.

När Annie Lööf invigningstalade på Centerstämman i Karlstad svingade hon hårt mot Sverigedemokraterna. Hon slog fast att C ska vara en motpol till deras politik.

– När de säger åk hem säger vi kom hit, sa hon från scenen.

Centerpartiet har en långsiktig vision om öppna gränser. Och frågan diskuterades intensivt i samband med partiets idéprogramsdebatt.

Utåt sett har frågan tystnat sedan dess.

”Beskylls för unkna åsikter”

Men i dag påminner Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C) från Östergötland, om den debatt som varit. I SvD kritiserar han sitt parti för att tysta ned den som tycker annorlunda.

Han menar att invandringsfrågan är tabu och att det inte är tillåtet att diskutera den. Och att den som ändå gör det beskylls för att ha "unkna" eller "brunfärgade" åsikter, vilket han menar bland annat drabbat honom själv.

Han påpekar att han ställer upp på den långsiktiga visionen men att han vill diskutera ett närmande till EU:s praxis i några delar, som anhöriginvandring och ålderstester. Och han går också emot sitt partis förslag om att låta flyktingar söka asyl även på svenska ambassader runt om i världen.

"En asylprövning på plats skulle kanske minska flyktingsmugglingen och ge människor på flykt möjligheten att söka asyl likvärdigt, vilket naturligtvis vore önskvärt. Om å andra sidan Sverige ensamt öppnar denna möjlighet torde asylansökningarna på plats öka dramatiskt liksom de permanenta uppehållstillstånden, eftersom inget annat land har öppnat dessa möjligheter. Hur klarar vi då mottagning, jobbskapande och integrering när resurserna redan är ansträngda och resultaten dåliga? Och kan vårt rätt lilla land ta ett ansvar som egentligen EU gemensamt borde bära?" skriver Danielsson.

”Vill ha öppnare debatt”

Enligt riksdagsledamoten kritiserar han sitt parti av två skäl - både för att man inte ska spela SD i händerna men också för att nyansera Centerns migrationspolitik.

– Jag vill stångas för en öppnare debatt på en generös grund, men där man får ställa frågor utan att direkt hängas ut som att man inte ens kan vara medlem i Centerpartiet. Därför blir jag väldigt ledsen om Annie menar att jag debatterar på ett sätt som inte faller inom ramen för idéprogrammet.

Jag menar att vi har ett idéprogram som ger utrymme att diskutera konkret sakpolitik, säger Danielsson, som informerade partiledningen i förväg om att debattartikeln skulle komma.

Partiledaren gav under presskonferensen efter inledningstalet en annan bild än Danielsson. Annie Lööf menade att C är ett parti med högt i tak där många åsikter är välkomna.

– Staffan Danielssons åsikter är en väldigt liten minoritet i Centerpartiet. Det finns en väldigt bred uppslutning för en öppen och en human flyktingpolitik där vi ser människors lika rätt och värde. Det slogs fast i vårt idéprogram och det kommer att slås fast också här, säger hon.

Under stämman i Karlstad ska Centern också diskutera förslaget om att de invandrade familjer som bor i Sverige ska kunna ta hit sina äldre släktingar – under förutsättning att de står för deras kostnader. Bland annat vill man att det ska finnas möjlighet att lösa kostnaderna genom försäkringar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN