Falska polisen – kapar din dator

avDavid Tanentsapf, Minimedia

Experten varnar för nätbluffen: ”Många väljer att betala”

Foto: F-Secure
Den här rutan kan komma upp på din dator om du drabbats av en ransom-trojan

Din dator blir låst av "polisen" för att du surfat på barnporrsajter - och du måste betala böter för att få tillbaks den.

"Ransom-trojanerna" är nätbovarnas senaste knep som går ut på att kidnappa din dator och tvinga till sig en lösensumma.

– Du kan råka ut för det här bara genom att surfa på vanliga sidor och nyhetssajter, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget F-Secure.

Ransom-trojaner är en relativt ny företeelse när det handlar om nätbedrägerier och har blivit allt vanligare under 2013.

Kortfattat handlar det om skadlig kod som på olika sätt kidnappar dina filer, och kräver dig på en "lösensumma" för att du ska få dem tillbaka.

"Inte svårt att betala"

Det finns två typer av ransom-trojaner. Den ena tar sig in i din dator och krypterar dina filer, till exempel dokument och bilder.

– Sen kommer det upp en ruta där det står att du måste betala in en viss summa pengar för att filerna ska låsas upp igen. Problemet är att du ofta inte har något val. Många anser till exempel att deras bilder är ovärderliga och då är en summa som 100 euro, som det brukar handla om, inte svårt att betala. Därför är det som alltid otroligt viktigt att du gör en backup på alla filer som är viktiga för dig, säger säkerhetsexperten Johan Jarl.

Den andra typen av ransom-trojaner är mer utstuderade.

Din dator blir infekterad medan du surfar och när du sen startar om den kommer det upp en ruta från till exempel polisen eller regeringskansliet som förklarar att datorn är låst eftersom du brutit mot lagen genom att exempelvis surfa på barnporrsajter eller laddat ner copyright-skyddat material.

"Helt vanliga sajter"

Även här måste du betala "böter" för att din dator ska låsas upp.

– Och många gör just det. För även om offret absolut inte gjort något olagligt vill många bara att den här rutan ska försvinna innan någon ser. Men polisen eller regeringskansliet skulle aldrig agera på det här sättet och du behöver inte betala, säger Johan Jarl.

Enligt Johan Jarl kan du drabbas trots att ditt internetbeteende är hundra procent lagligt och inom ramen för vad som är normalt.

– De här trojanerna kan attackera din dator trots att du bara surfar på helt vanliga sidor och nyhetssajter. Risken är mindre på till exempel Aftonbladet, men mindre tidningar där säkerheten inte är så hög, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM