Han försvarar nya ministern

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Adaktusson talar ut om Svantessons tro

1 av 3

Från tv-stjärna till toppnamn i EU-valet.

Lars Adaktusson tycker att KD ska vara stolt över sina kristna rötter - och försvarar nya ministern Elisabeth Svantesson (M).

- Om en persons kyrkotillhörighet överskuggar den politiska kompetensen, då har vi hamnat ­ganska snett, säger han i Aftonbladets ”Parti­programmet”.

I helgen samlas KD till riksting i Karlstad. Tidigare tv-journalisten Lars Adaktusson är partiets toppnamn inför Europaparlaments­valet och siktar på att efterträda Alf Svensson i Bryssel. I en intervju i Aftonbladets ”Partiprogrammet” säger han att han tycker att partiet ska vara stolt över sina kristna rötter:

- Det finns ingen filosofi eller ideologi som betytt så mycket för Europas utveckling som kristendomen och de kristna värderingarna.

”Vi har religionsfrihet”

Han försvarar också tillsättningen av nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M), vars bakgrund i Ja till livet och församlingen Kristet center väckt debatt. Ett mång­kulturellt samhälle måste respektera människors olika religiösa uppfattningar, menar han:

- Jag tycker att vi ska påminna oss om att vi har religionsfrihet i Sverige. Alla har rätt att ha den gudstro, eller inte tro, som man själv vill. Om det är så att en persons kyrkotillhörighet överskuggar den politiska kompetensen eller lämpligheten för ett uppdrag, då har vi hamnat ganska snett.

Vill inte ta över KD

När det gäller de egna politiska ambitionerna vill den gamle utrikeskorren koncentrera sig på utrikespolitik och minskade handelshinder. Att han skulle vilja efterträda Göran Hägglund som partiledare förnekar han bestämt.

- Nej, jag har inga sådana ambitioner. För att bli en bra partiledare ska man ha lång politisk erfarenhet, man ska ha visat att man kan samla ett parti och man ska framför allt vilja. Inget av det stämmer på mig.

Publicerad: