Svensk officer bortförd i Ukraina

Reporter: Carina Bergfeldt, Erik Melin, Olof Svensson, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

En grupp observatörer från OSSE, däribland en svensk major, har förts bort av separatister i Ukraina.

På lördagen lovade Ryssland att pressa på för att de ska släppas.

– Vi anser att de här människorna måste släppas så snart som möjligt, säger Rysslands OSSE-sändebud Andrej Kelin till den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Den grupp av representanter för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), där den svenske majoren ingår, som fördes bort i går kommer att hållas kvar.

Ledaren för den så kallade Donetskrepubliken, som separatisterna utropat, menar att gruppen endast kommer att befrias genom fångutväxling.

– De kommer att utväxlas mot våra egna som hålls fångna. Jag kan inte se något annat sätt för dem att bli fria, sade Denis Pusjilin enligt AFP.

På lördagen menade Ryssland att man kommer hjälpa till för att få gruppen frisläppt.

– Som medlem i OSSE så kommer Ryssland att ta alla möjliga steg i det här fallet, säger Andrej Kelin.

Även det ryska utrikesministeriet säger i ett uttalanda att man ska ”vidta åtgärder” för att lösa situationen, men utan att gå in på detaljer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Maskerade personer”

Försvarsmakten hade vid 09-tiden i dag fortfarande inte fått kontakt med svensken, rapporterar TT. En grupp förhandlare från OSSE är på väg till östra Ukraina för att försöka få till stånd ett frisläppande av de tillfångatagna observatörerna, rapporterade Reuters vid 15-tiden och hänvisar till en tysk regeringskälla.

Gruppen fördes i går bort i Slovjansk i östra Ukraina.

– Vi har nåtts av uppgiften nu på eftermiddagen att en grupp observatörer, där en svensk officer ingår, har förts bort av maskerade personer. Vi jobbar på att få fram mer information, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour, till Aftonbladet.

Gruppen färdades i en buss som stoppades vid en vägspärr klockan 12.30, svensk tid. Vid klockan 10 hade observatörerna sista kontakten med högkvarteret, rapporterar TT.

Officeren är enligt Försvarsmakten major och hemmahörande i Stockholmsområdet.

– Han jobbar i Högkvarteret, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Mannens anhöriga är underättade.

"En riktig spion - inte lämpligt"

Vjatjeslav Ponomarev, självutnämnd prorysk borgmästare i Slovjansk, bekräftar i en intervju med tyska Bild att en buss med observatörer från OSSE stoppats.

– Vi har hittat Kalashnikov-ammunition och prickskyttekulor, säger han till tidningen.

Hans säkerhetstjänst utreder nu gruppen – som han kallar för misstänkta Nato-spioner som agerade ”under täckmantel” att arbeta för OSSE.

– De är inga OSSE-observatörer för oss. De hade ett annat uppdrag, säger han till tidningen.

Till nyhetsbyrån Reuters säger Vjatjeslav Ponomarev att han fått rapporter om att en hemlig militär från Kiev skulle finnas med i gruppen.

– Folk som kommer hit som observatörer och har med sig en riktig spion - det är inte lämpligt, säger han.

I en film, publicerad på den ryska nyhetssajten Life News visar Vjatjeslav Ponomarevs upp de tillfångatagna observatörernas namnbrickor.

”Alla jobbar för högtryck”

Philip Simon vill inte kommentera uttalandet om att det skulle ha funnits ammunition ombord men säger:

– Det för stå för honom. Våra observatörer är obeväpnade.

Hur arbetar ni med händelsen?

– Han ingår i ett tysklett team så det är inte oss han i första hand har kontakt med. Vi samverkar med Tyskland och ett antal andra nationer som jag inte vill gå in på. Alla berörda jobbar för högtryck.

Beväpnade med rånarluvor

Gruppen består av åtta personer - tre tyska militärer, en tysk tolk och militärer från Tjeckien, Polen, Schweiz, Danmark och Sverige. Ytterligare fem personer från Ukrainas militär ska också varit med i bussen, skriver nyhetsbyrån AP.

Den svenske majorenvar utskickad tillsammans med en mestadels tysk observationsgrupp.

– Det var en tysk gruppledare och därför leds insatsen av tyska försvarsdepartementet även om vi hjälper till på alla sätt vi kan. Det vi gör nu är att underrätta officerens anhöriga och samla in fakta, säger Philip Simon.

Bussen stoppades vid infarten till Slovjansk enligt Ukrainas inrikesdepartement. Enligt uppgift till TT ska milisgruppen ha kallat till sig två fordon, en bil och en minibuss med åtta beväpnade män i rånarluvor som tvingade med sig gruppen. Två poliser och chauffören ska ha släppts.

Vill bara tala med ryssar

Passagerarna fördes till byggnaden som ockuperas av proryska grupper.

När chefen för polisen i Slovansk tog sig till den byggnad där gruppen ska finnas, sade kidnapparna att de endast ville tala med ryska representanter, uppger TT.

Separatistledare i östra Ukraina säger att den grupp observatörer och militärer som hålls i Slovjansk har en "spion" från Kiev bland dem, skriver Reuters.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på sin twittersida att han är "väldigt bekymrad över bortförandet" och skriver att gruppen "måste släppas omedelbart".

Bildt skriver också att "vi uppmuntrar och uppskattar också de steg Ryssland tar för att säkra de bortförda inspektörernas säkerhet”.

Publicerad: