Bostadstillägg

Så lyckas du leva på 9 000 kr - i månaden

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

NYHETER

Ska du börja plugga i höst och undrar hur du ska få studiebidraget och lånet att räcka varje månad?

Här ger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, sina bästa tips för studenter.

– Om det är något som man lär sig under studieperioden så är det att handskas med pengar, säger hon.

För studenter som lever på studielån och bidrag varje månad och ska få runt 9 000 kronor att räcka till allt kan det i bland vara tufft att få ekonomin att gå ihop.

Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, har några knep som gör att du klarar av livet som fattig student.

– Om det är något som man lär sig under studieperioden så är det att handskas med pengar. Men det gäller att vara beredd på det. Jag tror att det är smart om man tittar innan man börjar studera; hur mycket pengar handlar det om? Hur mycket kan det kosta för mig? När du börjar plugga får du en summa som ska räcka ungefär en månad, och då i början har du många utgifter med litteratur och kanske flytt till en ny ort, säger hon.

Ha en buffert när du börjar plugga

Hennes tips är att försöka ha en slant sparad till att terminen drar igång.

– Har du sommarjobbat så se till att spara lite pengar, gör inte av med allt på resor eller nöjen. Behöver du till exempel köpa en dator eller annat kan du behöva 10 000 kronor eller mer.

Den stora utgiften för de flesta studenterna är bostaden. Och det finns olika alternativ för boende.

– Du bör vara medveten om att det är bostaden som avgör om du får något över. Du kanske måste jobba extra för att få det att gå ihop, alternativt att ni är flera som går ihop och bor tillsammans. Där kan det vara problematiskt om det är så att någon avslutar sin utbildning tidigare och flyttar. Då gäller det att hitta en ny person som kan flytta in och som ni litar på.

Kan ansöka om bostadsbidrag

En viktig grej är att se till att ha en hemförsäkring om det skulle hända något med bostaden och dina saker.

– Det finns även möjligheter att få bostadsbidrag om du står skriven på en bostad och har lite inkomster. Där är inkomstgränsen mycket lägre än vad den är för studiemedel. Där bör du vara uppmärksam, så att du inte blir återbetalningsskyldig i efterhand.

”Bilda matlag med vänner”

En annan viktig post för studenterna är maten och där går det att spara pengar enligt Ylva.

– Det kan se olika ut på olika studieorter. Det kan finnas en kår-lunch som är ett billigt alternativ eller att det finns ställen där du kan värma din matlåda. Matkostnaden är lätt att dra ner på om du vill. Ett tips är att du önskar dig en kokbok för liten plånbok.

– Man kan bilda matlag och turas om att laga mat åt varandra och samtidigt ha kul tillsammans. När det gäller mat bör man vara prismedveten och handla sådant som är billigt för årstiden, och köpa där det finns till extrapriser, fortsätter hon.

Även på kurslitteraturen kan du spara in lite genom att låna på bibliotek eller köpa begagnade böcker av andra studenter.

– Var försiktig så att du inte bränner för mycket pengar på en gång, så att du får ett problem med ekonomin. Ofta kan det vara mycket nöjen i början när du pluggar så se till att göra det enkelt och billigt när ni hittar på något.

Bör man spara pengar under tiden man pluggar?

– Det viktigaste är att se till att ha en marginal så att du inte gör av med mer än det du har. Låna inte extra pengar oavsett om det är från vänner eller andra lån. Det ska finnas lite pengar kvar varje månad, så att du ligger på plus, säger hon.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bostadstillägg

LÄS VIDARE

88 000 tvingas betala tillbaka bostadsbidraget

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadstillägg