S vill ha tre terminer på universitetet

Socialdemokraterna avsätter 30 miljoner i skuggbudgeten för ett treterminssystem och relevantare sommarkurser på universitetet. Nyheten presenterades av Stefan Löfven, socialdemokraternas partiledare, på SSU:s kongress i Täby.

- Vi tar ett första steg mot ett treterminssystem, sade han.

Löfven berömde SSU och sade att Socialdemokraterna kommer att sno ett av SSU:s förslag till Socialdemokraterna skuggbudget i höst - bättre sommarkurser vid universiteten och ett treterminssystem.

– Det här leder framför allt till att ungdomar kommer snabbare ut i arbete. De behöver också någon typ av försörjning under sommaren, sade Löfven på pressträffen efter sitt tal.

Studenter ska kunna välja att läsa de vanligaste utbildningsprogrammen på kortare tid.

– Vi ser att det behövs med ett treterminssystem. Det är lika viktigt som att öka pensionsåldern. Att ungdomar kan påbörja sitt arbetsliv tidigare, sade Löfven på pressträffen.

Kostnad: 30 miljoner

Lärosätena kommer redan i höst att kraftigt utöka antalet relevanta sommarkurser som ska ge studenter möjlighet att slutföra sin utbildning på kortare tid och komma ut på arbetsmarknaden tidigare. Förslaget beräknas kosta 30 miljoner kronor i Socialdemokraternas skuggbudget. De 30 miljonerna gäller nästa år, därefter vill Stefan Löfven avsätta ytterligare medel.

Exakt hur terminsindelningen ska se ut bad Löfven om att få återkomma med.

Han presenterade även ungdomsarbetslösheten som Socialdemokraternas största uppgift.

– Är du ung ska du plugga eller arbeta. Aldrig starta ditt arbetsliv med arbetslöshet. Det är 90-dagarsgarantin. Det ger framtidstro, sade Löfven i sitt tal.

Publisert: