Så ska de undvika ett krig i Ukraina

Diplomater från Ukraina, Ryssland, EU och USA har kommit överens om en serie av åtgärder för att stoppa den våldsamma utvecklingen i Ukraina, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på torsdagen.

Beväpnade grupper uppmanas att lägga ned sina vapen och lämna ockuperade byggnader.

Uttalandet gjordes på en presskonferens i Genève efter torsdagens möte med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Samtliga parter – Ukraina, Ryssland, EU och USA – har enats om att vidta åtgärder för att trappa ned spänningen i Ukraina och att avhålla sig från våld, sa Lavrov.

Ockuperade byggnader ska lämnas tillbaka

Enligt Lavrov har parterna kommit överens om att kräva att beväpnade grupper avväpnas samt att ockuperade byggnader återbördas.

Det finns "ingen önskan" hos Ryssland att sända trupper in i Ukraina, sa Lavrov vidare.

De fyra parterna är överens om att OSSE ska få en ledande roll att medla i den ukrainska krisen.

Lavrov sa under presskonferensen att man kommer att ge amnesti till proryska protestanter som deltagit i oroligheterna mot styret i Kiev, förutom de som gjort sig skyldiga till brott.

Man fastställde också att Ukraina själva måste vidta åtgärder för att lösa konflikten.

Den amerikanske utrikesministern, John Kerry, sa efter mötet att parterna kommer att ta "konkreta steg" för att försäkra att avtalet omsätts i praktiken inom de kommande dagarna. Vidare uppmanade han alla upprorsmakare att lägga ned sina vapen, lämna byggnaderna och se till att säkerheten upprätthålls.

Han påpekade att överenskommelsen än så länge bara är "ord på ett papper" och varnade för ytterligare sanktioner mot Moskva om åtgärderna inte följs.

– Om vi inte ser några förbättringar i utvecklingen kommer vi inte att ha andra alternativ än att vidta åtgärder mot den ryska staten, sa han.

USA:s utrikesminister John Kerry sade också att väst "inte givit upp" när det gäller Krim.

– Vi ger inte upp, men vi kom inte (till Genève) för att tala om Krim. Ingen har lämnat frågan om Krim bakom sig, sade Kerry.

Ryssland har inte gått med på att flytta tillbaka sina trupper på den ukrainska gränsen, enligt CNN.

"Vi stannar här"

Flera demonstrationer pågick under torsdagskvällen, bland annat utanför det ockuperade stadshuset i Donetsk. När Aftonbladets reporter Erik Wiman pratade med demonstranterna reagerade de alla på samma sätt.

– Vi stannar här. Vi kommer att fortsätta kräva folkomröstning och självständighet. Om de tvingar mig att ge upp kommer jag att söka asyl i Ryssland, säger Svetlana Goraynova som deltar i demonstrationen med två vänninor.

– Vi kommer aldrig att förenas med fascisterna i Kiev, säger Valentina Kuliskova.

Obama är skeptisk

President Barack Obama förhöll sig skeptiskt till Rysslands löfte om att stävja våldsamheter i Ukraina under torsdagen och gav som exempel det faktum att Ryssland ännu inte dragit tillbaka sina trupper vid den ukrainska gränsen.

– Jag hoppas att löftena kommer att realiseras de kommande dagarna, men jag tror inte, med tanke på deras tidigare agerande, att vi kan räkna med det, sa han.

Obama sa, likt Kerry, att USA är redo att införa nya sanktioner om Moskva inte uppfyller löftena, men beskrev inte vilka sanktioner som kan bli aktuella.

– Frågan är, kommer de att använda sitt inflytande på ett sätt som gör att ukrainarna … kan komma tillbaka på sin väg mot välstånd och demokrati, sa han.

Texten uppdateras

Publisert: