Lokaltidning synade Billströms simgroda

Migrationsminister Tobias Billström.
Migrationsminister Tobias Billström.

Migrationsminister Tobias Billström (M) hävdar att 25 procent av eleverna i vissa klasser i Malmö inte med på simundervisningen av religiösa eller kulturella skäl.

Enligt Sydsvenskan är det bara två flickor.

– Men det är ett exempel från verkligheten, säger Billströms pressekreterare Anna Erhardt.

I en intervju i Svenska Dagbladet den 26 mars berättade migrationsminister Tobias Billström (M) sitt partis senaste lagförslag. Alla elever ska delta i sexualundervisningen och i simlektionerna.

Enligt honom avstår många elever av kulturella skäl och Billström påpekade att eleverna måste orka ta konflikten med utlandsfödda föräldrar.

– Det finns klasser i Malmö där så stor andel som 25 procent av eleverna är undantagna från simundervisning, sa han.

Bluff avslöjas av enkät

Redan då reagerade många. Politiker och skolor i Malmö kände inte igen bilden som Billström målade upp.

Nu har tidningen Sydsvenskan kontrollerat ministerns uttalande. I en enkät till rektorerna i Malmös skolor svarar endast en att det finns elever som är undantagna från simundervisningen av religiösa eller kulturella skäl. Två flickor. Några andra skolor hade någon enstaka elev som inte kunde delta i den undervisningen på grund av klorallergi eller funktionshinder. En skola har inte svarat.

Skolverket uppger för Sydsvenskan att resultatet kan vara tvetydigt och att det ska tas med en nya salt. Undantag ska som sagt inte förekomma egentligen.

”Vi har gjort studiebesök”

Aftonbladet har försökt att nå Tobias Billström med en kommentar men har hittills fått svaret att han inte har möjlighet av privata skäl.

I stället förklarar hans pressekreterare bakgrunden till det kritiserade uttalandet.

– Vi har gjort studiebesök och det är ett exempel från verkligheten. Det bygger inte på en enkätundersökning och det har han aldrig gett uttryck för heller, säger Anna Erhardt.

Malmö känner dock inte igen beskrivningen?

– Nej, men samtidigt har vi gjort studiebesök och där har det framkommit en sådan här information. Han sa att det finns exempel på en klass. Han har inte sagt att så här ser det ut i Malmö.

Publisert: