Straffet skärps för Leif Klatzkows död

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: PRIVAT
Leif Klatzkow.

25-årige Reza Almasi Bardemili som dömdes för dråp på guldhandlaren Leif Klatzkow får sitt straff skärpt.

Hovrätten anser att han gjort sig skyldig till mord – och höjer straffet till 16 års fängelse.

– Det var bra att hovrätten ändrade domen, säger offrets bror Tommy Klatzkow.

Av tingsrätten dömdes 25-årige Reza Almasi Bardemili till tolv års fängelse för dråp och grovt rån för att ha skjutit guldhandlaren Leif Klatzkow, 73, till döds.

När hovrätten nu ändrar domen skärps straffet.

Ändrar rubricering

Den 25-årige mannen döms till 16 års fängelse och hovrätten går på åklagarens linje och dömer honom skyldig för mord i stället för dråp.

På plats i Svea hovrätt när domen föll var den mördades bror, Tommy Klatzkov.

– Vi hade ju önskat livstids fängelse, men den stora grejen i det här är att de ändrat det till mord. Det var ju inget nödvärn inblandat som tingsrätten fick det till och det har varit en nål i ögat på oss, säger Tommy Klatzkow.

Mordet på Leif Klatzkow skedde 27 mars i år då han och hans fru överfölls i hemmet och under flera timmar hölls fångna av tre gärningsmän.

Paret bands med buntband, elkablar och silvertejp och rånarna tvingade till sig nycklar och koder till kassaskåp i en lokal på Rosenlundsgatan i Stockholm. Två av dem åkte då till lokalen, medan 25-årige Reza Almasi Bardemili stannade kvar.

Hotfull situation

– De två tog sig in i lokalen tydligen, men saknade kod till ett av kassaskåpen. Därför ringde de till mannen som var kvar i lägenheten, har brodern Tommy berättat för Aftonbladet tidigare.

En hotfull situation uppstod när 25-åringen flera gånger hotat att skära av Leifs näsa och öron med en kniv för att få rätta koderna.

Då hade gärningsmännen bestämt sig för att avbryta rånet och lämna lägenheten. I en tumultartat skeende angrep sedan Leif 25-åringen med kniv och blev då själv skjuten till döds.

Hovrätten anser att det dödliga skotten inte kan räknas som nödvärn, då Leif och hans fru länge befunnit sig i en skrämmande, akut och hotfull situation.

De bedömer Leifs agerande som nödvärn, och då kan inte dödsskottet även det räknas som nödvärn, enligt hovrätten.

Publicerad: