Barnfamilj mitt i dödsskjutningen ­– 8-årige Elias sprang rakt mot mordoffret

avKenan Habul, Susanna Nygren

En 24-årig man sköts till döds och en 30-åring skadades allvarligt vid skottlossningen i Nydalaparken.

Framför lekande barnfamiljer.

–Det var hemskt för det var mycket barn på lekplatsen. Alla började springa åt alla möjliga håll, säger Robaba, 34, mamma till Idris, 5, och Elias, 8.

Samtidigt som dödsskjutningen ägde rum i Nydalaparken lekte ett 50-tal barn på en lekplats knappt hundra meter bort. Där utbröt kaos när skotten ekade över området.

– Det var hemskt för det var mycket barn på lekplatsen. Alla började springa åt alla möjliga håll, säger Robaba, 34, mamma till Idris, 5, och Elias, 8.

– Man tänker inte att det ska hända på ljusa dagen och när det är barn som leker i området. Det är fruktansvärt.

När hennes söner hörde skotten började de springa i riktning mot mordplatsen.

– Det var sex eller sju skott. De visste inte vad det var, säger Robaba till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Pappa Abbas med sönerna Idris, 5, och Elias, 8.

”Vill flytta härifrån”

Hon kastade sig efter pojkarna och hann i fatt dem innan de var framme vid mannen som låg på marken.

Familjen bor i området och efter skjutningen var det äldsta barnet så skärrat att han inte vågade gå fram till fönstren. Han vill inte heller gå ut för att leka.

– Han har gråtit och säger att han vill flytta härifrån. Det ska vi också. Vi är på väg att flytta till Belgien, säger Abbas, pappa till pojkarna.

En 24-åring dog och en 30-åring vårdas för livshotande skador efter skjutningen. Under eftermiddagen genomförde polisen husrannsakningar i ett flertal fastigheter i Malmö. Vid ett av tillslagen greps en man i 20-årsåldern, som enligt Aftonbladets uppgifter, misstänks för inblandning i dådet. Polisen har tagit beslut om så kallad särskild händelse och har upprättat en stab för att hantera insatsen.

Andra på mindre än ett dygn

Skjutningen på Nydala var den andra på mindre än ett dygn. Vid 00.30-tiden natten till tisdagen sköts en man i 20-årsåldern vid Nydalatorget.

– Vi hörde skott och någon som skrek utanför. Men jag vågade inte gå ut på balkongen för att titta, säger Robaba.

Flera boende Nydala berättar att de är rädda för att hamna mitt i en skottlossning.

– Jag har bott här i 13 år men de senaste åren har det blivit värre. Det är en skjutningar väldigt ofta. Man är väldigt rädd, säger Diana, boende i Nydala.

Hon menar att polisen gör så gott de kan men har tillräckligt med auktoritet för att lösa situationen.

– Det krävs en militär razzia. Det låter drastiskt men jag tror att det hade lugnat människor om man hade gjort något för att visa att man tar det på allvar, säger Diana.

”Dags att lyfta bort dem”

Tanja som är på besök hos sin mor som bor på Nydala tycker att polisen behöver tänka i nya banor.

– Nu måste man göra något kreativt. Det är uppenbart att det man har gjort innan inte räcker. Polisen vet vilka de här 200 är som är gängkriminella. Det är dags att lyfta bort dem från gatorna, säger Tanja.

Hennes tonårsdotter vill ut och jogga i Nydalaparken men det får hon inte.

– Jag vågar inte låta henne göra det. Inte när de skjuter så här klockan tre på eftermiddagen.

Malmö har varit hårt drabbat av skjutningar den senaste tiden. Veckan innan midsommar sköts tre personer till döds vid ett internetkafé i centrala Malmö och natten mot midsommaraftonen sköts en man ihjäl på Lindängen i Malmö. Polisen utesluter inte att skjutningarna har med varandra att göra. Eftersom den senaste skjutningen skedde dagtid hoppas polisen att någon har sett vad som hände.

– Det här har skett mitt på ljusa dagen och mycket folk har varit ute och rört sig. Det är många personer som kan ha sett något och vi vill uppmana till att ringa oss om man sett något som kan tillföra något i utredningen, säger Åsa Emanuelsson på polisen i Malmö.

ARTIKELN HANDLAR OM