Polisen i Storbritannien: Vi har hittat flaska med nervgift

Polisen i Storbritannien har hittat en liten flaska som innehåller nervgiftet novitjok, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Det här är en betydelsefull och positiv utveckling, säger Neil Basu, chef för antiterrorpolisen i Storbritannien.

I juli dog 44-åriga Dawn Sturgess i Amesbury efter att ha blivit utsatt för nervgiftet novitjok. Hennes partner, Charlie Rowley 45 år, som också kom i kontakt med giftet vårdas fortfarande för sina skador.

En förundersökning är inledd.

Enligt polisen utsattes paret för samma sorts gift som ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia utsattes för i Salisbury tidigare i år.

Hittades i offrets bostad

På fredagen uppgav polisen i Storbritannien att de har hittat ”en liten flaska” som innehåller det dödliga giftet.

"I onsdags, 11 juli, hittades en liten flaska under en genomsökning av Charlie Rowleys bostad i Amesbury”, skriver brittiska polisen i ett pressmeddelande, rapporterar AFP.

Medlet i flaskan har undersökts och enligt polisen innehåller den det dödliga nervgiftet novitjok.

Undersöker kopplingar mellan fallen

Polisen undersöker fortfarande var flaskan kommer ifrån och hur den kunnat hamna i Rowleys hus. Det är bara några mil mellan Amesbury och Salisbury och polisen kommer att undersöka om nervgiftet som förgiftade Sergej och Julia Skripal kommer från samma flaska.

Nervigftet Novitjok utvecklades i Sovjet under 1970- och 80-talet och är extremt giftigt,, även i mindre doser. Brittisk polis har spårat giftet som Sergej och Julia utsattes för och konstaterat att det tillverkades på en militär forskningsanläggning 80 mil från Moskva. Uppgifterna har tillbakavisats av Ryssland.

Ses som ett framsteg i utredningen

En förundersökning om mord har inletts efter Dawn Sturgess död och enligt Neli Basu, chef för antiterrorpolisen i Storbritannien, är det nya flaskfyndet ett framsteg i utredningen.

– Det här är en betydelsefull och positiv utveckling, säger Neil Basu enligt lokala medier.

− Vi kan inte garantera att det inte finns någon substans kvar och avspärrningarna kommer att vara kvar en tid framöver, fortsätter han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN