Över 500 barn återförenade med föräldrar

avTT

Foto: David J Phillip
En av gränsmyndigheternas anläggningar i McAllen, Texas.

Fler än 500 av de barn som skiljts från sina föräldrar under den omstridda nya nolltolerans-linjen vid gränsen mot Mexiko har nu återförenats med målsmän, meddelar USA:s säkerhetsmyndighet DHS.

I en kommuniké sent på lördagen lokal tid anges antal barn som återförenats till 522, och 16 fall till sägs vara nästan klara.

Därmed återstår dock flera tusen fall. Nolltoleransen som infördes i april innebär att föräldrar i familjer som försöker invandra illegalt ska gripas, medan barnen ska tas omhand separat i och med att de inte kan ställas inför rätta. Sedan dess har myndigheterna räknat till minst ungefär 2 500 barn som tagits från föräldrarna.

Det resulterade i en internationell proteststorm som den gångna veckan fick USA:s president Donald Trump att backa. Men även om han nu gett order om att familjer ska hållas tillsammans återstår att avgöra hur detta löses i praktiken.

Samtidigt påpekar DHS att de allra flesta barn som tagits omhand av myndigheterna vid gränsen är ensamkommande, alltså inte hade några föräldrar med sig när de tog sig in i USA.