Dödsoffers pappa: Sverige bör ha terrorfond

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
John Bevington, far till Crispin Bevington som dödades vid terrordådet i Stockholm i april i fjol.

Sverige bör instifta en särskild fond för ersättning till offer för terrorism.

Skyddet på allmän plats bör också förbättras, anser de anhöriga till ett av Rakhmat Akilovs offer för dådet i Stockholm i fjol.

Den mördade Crispin Bevingtons anhöriga framförde sina krav i anslutning till att de vittnade på torsdagen i Stockholms tingsrätt, i terroristrättegången mot Akilov.

– Ni bör ha en terrorismfond här i Sverige. Terrorism är ett globalt fenomen och det kommer att hända igen, sade John Bevington, pappa till Crispin Bevington, brittisk medborgare och en av de fem som mördades på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i fjol.

En liknande fond finns i Storbritannien, påpekar familjen.

Han har skrivit till statsminister Stefan Löfven för att be om särskilt stöd till familjen, inte minst änkan efter Crispin och barnbarnen. Löfven har visat medkännande men Bevington väntar fortfarande på att något ska hända, sade han på en liten pressträff i domstolen.

John Bevington och hans fru Pamela såg alltid Sverige som det säkraste land på jorden de kunde tänka sig. De var betydligt mindre oroliga för att något skulle hända deras son än dottern, som bor i London.

Om terrordådet kan föra något gott med sig så är det att Sverige får bättre skydd på allmän plats. Sonen Crispin var inte skyddad på en butiksgata. Där borde Sverige bli bättre, anser John Bevington.