Därför saknas Trump på den historiska bilden

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:

Det var en sista hyllning efter ett 73 år långt äktenskap.

Och detaljen som fångade alla.

George W Bush bar under sin välputsade skor ett par strumpor – med färgglada böcker.

På lördagen träffades fyra levande amerikanska presidenter för begravningen av George Bushs hustru Barbara Bush i en kyrka i staden Houston i Texas.

1 av 3 | Foto: Handout
Laura Bush, George W Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, Barack Obama, Michelle Obama, Melania Trump och George H.W. Bush.

Den 93-årige änkemannen, tillika USA:s president mellan 1989 och 1993, var givetvis själv på plats.

Liksom sonen George W Bush, som senare skulle bli president.

Samt de demokratiska presidenterna Bill Clinton och Barack Obama.

De tre senare med sina respektive hustrur.

Trump tackade nej

Den som däremot saknades på det historiska fotografiet var den nuvarande presidenten Donald Trump. Skälet ska inte vara osämjan mellan Trump och Bush-familjen, som visserligen uppges gå djupt efter de skoningslösa attackerna mot guvernören Jeb Bush under nomineringskampanjen för två år sedan.

Snarare ska det handla om ”respekt” för Bushs familj och vänner och att Trump ville undvika de störningar som det extra säkerhetspådraget skulle ha medfört, enligt CNN.

Presidenten skickade i stället sin hustru, Melania Trump. Och gav följande uttalande från sin semesterbostad Mar-a-Lago:

– Hon var en kvinna av djup patriotism och djup tro.

Hellre kakrecept än politik

Barbara Bush, USA:s tidigare ”first lady”, dog på tisdagen, 92 år gammal.

Hon ses allmänt som en matriark i den republikanska Bush-dynastin. Även om hon utåt hellre delade med sig av sina kakrecept än talade politik och framgångsrikt odlade bilden av sig själv som hela USA:s farmor ska hon ha spelat en stor roll i så väl mannens som sonens presidentskap.

Trump var inte den enda nu levande presidenten som saknades på bilden. Också Jimmy Carter uteblev. Skälet ska ha varit att den ännu hårt arbetande 93-åringen befann sig på utlandsresa.

En sista hyllning

Och bokstrumporna, då?

Det var en äkta mans sista hyllning till sin döda hustru, rapporterar USA Today.

Barbara Bush älskade böcker. Genom sin organisation Barbara Bush Foundation gjorde hon arbetet att få barn i fattiga familjer att läsa till sin livsuppgift.

Publicerad: