Iran-avtalet

Iran om anklagelserna: Barnsligt och idiotiskt

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

På måndagen anklagade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Iran för att driva ett hemligt kärnvapenprogram – trots kärnenergiavtalet.

Irans utrikesminister menar att Netanyahus påståenden bygger på gamla anklagelser – som redan tagits itu med, rapporterar Reuters.

Under ett tv-sänt anförande på måndagen hävdade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Iran utvecklar kärnvapen – trots kärnenergiavtalet från 2015.

– Kärnenergiavtalet bygger på lögner, sa Benjamin Netanyahu under anförandet.

Inte alltför lång tid efter Netanyahus presentation kom det officiella svaret från iransk statstelevision, som kallar anförandet för propaganda och ”fullt av ogrundade anklagelser”.

Trump: ”100% rätt”

Trump har kallat kärnenergiavtalet med Iran för den sämsta uppgörelsen någonsin – och har under sin tid som USA:s president upprepade gånger flaggat för att han vill skrota det.

Efter Netanyahus tal kommenterade Trump presentationen med att han haft ”100% rätt” om Iran hela tiden. Irans utrikesminister menar å sin sida att Trump bygger det hela på gamla anklagelser som Internationella atomenergiorganet IAEA redan har tagit itu med.

Abbas Araqchi från Irans utrikesdepartement kallar Netanyahus utspel för ”ett barnsligt och idiotiskt spel” – och menar att målet är att påverka Trumps beslut inför 12 maj, då USA:s president senast har på sig att besluta om kärnenergiavtalet ska skrotas eller inte.

På Vita husets officiella Twitter-konto skrev man att Netanyahus ”fakta” överensstämmer med det USA vetat ”sedan länge”: ”Iran har ett robust, hemligt kärnvapenprogram som det har försökt och misslyckats med att dölja för världen och för dess eget folk.” Senare raderas den tweeten från kontot.

Tyskland ska analysera information

Enligt Olli Heinonen, tidigare chefsinspektör på IAEA, ska hans avdelning hos organet ha sett dokumentationen som Netanyahu presenterade – redan 2005, uppger Guardian. Man ska även redan då ha kommit fram till att ett kärnvapenprogram troligtvis pågått, men att projektet lades ner 2003.

– Jag såg bara en massa bilder som jag tidigare sett, kommenterar Olle Heinonen det tv-sända anförandet till Guardian.

En talesperson för Tysklands regering säger att man kommer att göra ”detaljerade analyser” av den information som Israel hävdar bevisar att Iran bedrivet ett hemligt kärnvapenprogram, uppger Reuters.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Netanyahu: Bevis för hemligt iranskt kärnvapenprogram

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran-avtalet

Benjamin Netanyahu

Iran

IAEA

Israel

Kärnvapen