Trump har gjort över 3 000 falska uttalanden

Foto: SAUL LOEB / AFP
Donald Trump.

avJoakim Magnå

NYHETER

Donald Trump gillar att snacka.

På 466 dagar som USA:s president har han gjort över 3 000 missledande eller falska påståenden, enligt Washington Posts granskning.

Och det blir värre och värre.

Washington Post har löpande kontrollerat sanningshalten i Donald Trumps offentliga uttalanden – tal, intervjuer och inlägg på Twitter – sedan han tillträdde som president i januari 2017.

Under sina första 100 dagar gled han på sanningen 492 gånger, vilket blir 4,9 påståenden per dag.

Sedan dess har Trumps falska och missledande uttalanden stadigt ökat.

6,5 påståenden per dag

När Washington Post uppdaterade faktakollen den 30 april var han uppe i 3 001 svajiga utsagor.

Det innebär 6,5 påståenden per dag som inte stämmer. Avgränsat till de senaste två månaderna handlar det om nio uttalanden om dagen.

Upprepar osanningar

Vissa dagar sticker ut med anmärkningsvärt många fel – som 53 den 25 juli och 49 den 29 november förra året.

Donald Trump är även flitig på att upprepa sina osanningar. 113 påståenden har han uttalat minst tre gånger, skriver Washington Post.

Här är fem av hans mest frekventa:

  • 97 gånger: ”Vi har en finansmarknad som aldrig tidigare” – Enligt Washington Post har de amerikanska börserna gått starkt under 2017, men inte med samma styrka som utländska motsvarigheter.

  • 78 gånger: ”Jag var bidragande till att få hit Foxconn” – Taiwanesiska tekniktillverkaren Foxconn har övervägt att investera i USA sedan 2014.

  • 72 gånger: ”Vi har historiens största skattesänkning, större än Reagans” – Trumps skattesänkning hamnar i själva verket på åttonde plats.

  • 53 gånger: ”Slirige James Comey, historiens värste FBI-chef, sparkades inte på grund av den falska Rysslandsutredningen” – Trump motsäger sig själv. Efter att ha avskedat Comey bekräftade han i en intervju med NBC att det visst hade med utredningen att göra.

  • 41 gånger: ”Daca är dött på grund av att Demokraterna inte bryr sig eller agerar” – Invandringsprogrammet Daca avslutades av Trump. Demokraternas partiöverskridande förslag på lösning för de unga illegala invandrarna blockerades i senaten av Republikanerna och motsattes av presidenten.

Fem kontroversiella Trump-tweets vi minns 00:44
ARTIKELN HANDLAR OM

Fake news