Skola utrymd efter mystisk smäll

Av: John Granlund, Susanna Nygren, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Skolan skakades av en hög smäll – och alla elever fick utrymma.

Nu har en man i 20-årsåldern gripits misstänkt för dådet i Hässleholm.

– De ville att vi skulle evakuera längre bort, då förstod vi att det var på riktigt, säger eleven Oliver Åberg, 18.

Vid 08.44 larmades polis och räddningstjänst till Hässleholms tekniska skola i Hässleholm.

En hög smäll ska ha hörts från skolan, som är Hässleholms största gymnasium.

– Skolan är utrymd och bombskyddet är på väg. Vi måste säkerställa den här byggnaden, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisen.

Polisen arbetade inledningsvis med ärendet som ett misstänkt terrorbrott och Säkerhetspolisen har också varit inkopplad. Men under eftermiddagen ändrades rubriceringen till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Man bedömde händelsen då som isolerad och inte kopplad till några andra personer.

– Vi bedömer att den här händelsen inte rör sig om ett terrorbrott. Vi bedömer att han har haft ett uppsåt att skada och döda personer, säger lokalpolisområdeschefen Per Cederholm.

Odramatiskt gripande

Enligt polisen tror man att sprängningen är medveten och vid en pressträff uppges att en person i 20-årsåldern är gripen.

– Det är en man i 20-årsåldern som är skriven i Hässleholms kommun. Han greps i anslutning till Tekniska skolan i morse, säger Per Cederholm.

Gripandet ska ha enligt polisen ha varit ”relativt odramatiskt”. Mannen i fråga är inte känd av polisen sedan tidigare.

– Det finns i nuläget inga uppgifter om att det ska finnas flera gärningsmän än den person som vi har gripit, säger Per Cederholm.

Skolan är fortsatt avspärrad under torsdagseftermiddagen. Polisen har också spärrat av en fastighet där den gripne mannen är skriven i Hässleholms kommun.

– Vi har spärrat av en adress för att söka igenom den och lägga ett pussel bak i tiden. Även för att säkra upp så att det inte finns sprängladdningar där också, säger Pär Cederholm.

Polisen uppger att explosionen orsakats av en ”sprängladdning” men några närmare uppgifter om dess konstruktion ville man under en presskonferens på torsdagseftermiddagen inte lämna.

Ingen rapporterad skadad

Skolbyggnaden ska ha varit rökfylld efter smällen och polis arbetar med att säkerställa att hela byggnaden är evakuerad.

Inga personskador finns rapporterade, enligt polisen.

Eleven Oliver Åberg trodde först att det rörde sig om en brandövning när larmet gick.

– Vi stod utanför skolan, men sen hörde vi av andra elever att det hade smällt. Vi blev ombedda att förflytta oss och såg sedan poliser beväpnade med k-pistar gå upp mot skolan, säger han till Aftonbladet.

1 av 15 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen gjorde på eftermiddagen ett tillslag på en gård utanör Hässleholm.

Delades upp i grupper

Strax därefter lämnade brandmännen byggnaden, och polisen gick istället in.

– När vi stått och kollat någon timme såg vi bombskyddet komma och vi skulle gå till en säkrare plats. Sedan såg vi vad som såg ut som insatsstyrkan, de var tungt beväpnade, säger Oliver Åberg.

Eleverna förflyttades till idrottssalen Qpoolen där de delades in i olika grupper beroende på om man hade vittnesmål att lämna eller inte.

Detonationen ska enligt, Eva Andersson förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, inträffat i källarplan på skolan.

Hörde smällen

18-årige Johan Svensson hade lektion i klassrummet ovanför källaren när det smällde.

– Det var en väldigt hög smäll. Vi trodde först att det var hissen som hade gått i golvet. Att vajern hade släppt, säger Johan Svensson.

Kort efter explosionen ljöd brandlarmet på skolan. Johan Svensson och klasskompisarna fick utrymma klassrummet och samlades tillsammans med de andra eleverna på en uppsamlingsplats utanför skolan. En del elever trodde att det rörde sig om en brandövning men flera av de som hade hört smällen var skärrade.

– Det är hemskt. Efteråt har jag fått höra att vårt klassrum var precis ovanför explosionen. Men precis när det hände tänkte jag att det var hissen då den är intill, säger Lucas Andersson 18 år.

Han berättar att många elever känner oro efter explosionen.

– Man är rädd. Det är inga glada miner direkt här.

Tipsa | Aftonbladet


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss. Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE