Universitet räddade doktorandfamilj undan IS

avTT

Foto: Emil Langvad/TT
På uppdrag av Lunds universitet skickades fyra beväpnade säkerhetsvakter till en doktorand i fara i Irak för att rädda honom och hans familj undan en IS-offensiv 2014. Arkivbild.

När en doktorand från Lund hamnade i akut fara under en IS-offensiv i Irak blev universitets säkerhetsorganisation räddningen. Doktoranden och hans familj undsattes av en beväpnad säkerhetsstyrka på uppdrag av Lunds universitet.

– Jag har aldrig känt mig så privilegierad, så VIP, berättar Firas Jumaah för universitetstidningen Lum.

Det har gått fyra år sedan han tillsammans med familjen befann sig i akut nödläge. Hans fru och barn hade åkt till Irak för att delta i ett familjebröllop när terrororganisationen IS gick på offensiv i yazidiska områden. Då lämnade Firas Jumaah Lund för att återförenas med familjen.

När kemiprofessor Charlotta Turner fick telefonkontakt med sin doktorand i Irak, gömde sig han och övriga familjemedlemmar i en tom fabrikslokal tillsammans med många andra yazidier. IS hade omringat staden och skottlossning pågick utanför.

Professorn kontaktade universitetets säkerhetschef, som i sin tur anlitade en säkerhetsfirma som kunde hjälpa familjen tillbaka till Sverige.

– Det var en unik händelse. Vad jag vet har de andra universiteten och högskolorna i Sverige inte heller varit med om något liknande, säger säkerhetschef Per Gustafsson till tidningen.

I dag har Firas Jumaah permanent uppehållstillstånd i Sverige och arbetar på ett läkemedelsföretag.

– I Irak vågade jag aldrig berätta att jag var yazidier, i Sverige är jag lika mycket värd som alla andra.

ARTIKELN HANDLAR OM