Nyheter

Fler misstankar mot inkräktarna på Musköbasen

avTT

Foto: Pontus Lundahl / TT
Skylt till försvarsmaktens anläggning på Muskö i Stockholms södra skärgård. Arkivbild.

Nya misstankar riktas mot de två utländska män som sitter häktade efter att ha gjort intrång på Musköbasen i början av december.

Förutom häktningsrubriceringen otillbörligt tillträde till skyddsobjekt misstänks de nu också för olovlig avbildning av skyddsobjekt och obehörig befattning med hemlig uppgift, uppger SVT Nyheter Stockholm.

Det var natten mot den 2 december som de båda männen, en engelsman och en belgare i 30-årsåldern, greps sedan de upptäckts av en skyddsvakt på området. Vakten avlossade också varningsskott vid gripandet, något sker ytterst sällan på militärt område.

Männen misstänks ha tagit sig in på basen vid fler än ett tillfälle. De förnekar brott och enligt en av männens försvarare ska de båda vara turister som reser runt för att besöka den här typen av anläggningar. De ska också ha uppgett att de trodde att Musköbasen var nedlagd.

Nya häktningsförhandlingar mot de två männen hålls under torsdagen.

Musköbasen byggdes på 1950- och 1960-talet och tjänade under årtionden som den svenska marinens bas på ostkusten. 2004 avvecklades Musköbasen och de flesta av marinens delar flyttades till Karlskrona – men än i dag finns flera aktiva verksamheter kvar, såväl civila som militära.