Åtalas för misshandel efter våldsam tackling

NYHETER

Fotbollsspelare fick benet knäckt på flera ställen

En fotbollsmatch i division sju fick ödesdigra konsekvenser för en 26-årig man i Värmland. Motspelarens tackling knäckte hans underben på flera ställen. Nu väcks åtal om misshandel.

– Det är en fråga för juridiken att reda ut var bollen befann sig – ett intressant fall, säger Sportbladet-profilen Robert Laul.

Det var i april förra året som två lag ur division sju möttes för en träningsmatch i Värmland. En 24-årig man tacklade en 26-åring så illa att hans ben gick av på flera ställen. Domaren beskrev senare ljudet när benet bröts som ”ett högt knakljud”. Nu ställs frågan om var bollen befann sig i ett åtal som kommit in till Värmlands Tingsrätt gällande misshandel.

– När man utför idrott samtycker man till en del våld men det som gör det här fallet speciellt är att tacklingen skulle kunna ge ett rött kort men nu är bollen inte tillräckligt nära vilket gör att det enligt mig är misshandel, säger åklagare Ola Lavie som lämnat in stämningsansökan till Värmlands tingsrätt.

Nekar till brott

24-åringen nekar till misshandeln och säger i förhör att han är ledsen att han orsakat så stor skada och att det inte var hans intention.

– Offret och vittnen uppfattar det som att tacklingen är en hämndaktion och jag har samlat in deras uppgifter och anser mig ha tillräckligt med bevis för att väcka åtal och därmed tror jag på en fällande dom, säger Ola Lavie.

Om 24-åringen döms för misshandel riskerar han ett fängelsestraff på tre månader.

– Men det får man se om det blir fängelse eller någon annan påföljd i så fall, säger Ola Lavie.

”Ett intressant fall”

Sportbladets fotbollsprofil Robert Laul tycker att fallet är intressant och berättar att tidigare domar ofta rört bråk på planen där knytnävsslag utdelats och det som gör det svårt i det här fallet kan vara att det rör sig om en spark. 

– Jag har inte hört talas om något liknande. Det gäller att reda ut var bollen befunnit sig i en matchsituation och eftersom det inte finns på film eller bild så kan det vara svårt att bevisa, säger han.

Högre skaderisk i låga divisioner

Spelare i lägre divisioner är ofta sämre och mer otränade vilket kan resultera i en högre skaderisk.

– Spelet är hårdare ju högre upp man kommer men spelarna har inte samma tajming i lägre divisioner och det är inte lika organiserat. Därför är skaderisken högre ju lägre ner man kommer, säger Robert Laul.

Bestående men

26-åringens underben bröts på flera ställen och läkare har jämfört det med skador man kan få efter en bilolycka eller vid en kraftig klämskada.

– Han lider fortfarande av den här skadan och har fått stora ärr efter operationerna, säger Ola Lavie.

Rättegången väntas börja inom några månader och Ola Lavie tror att om mannen döms kan det få konsekvenser för fotbollen framöver.

– Det kanske kan förändra synen på hur man ser på den här typen av farliga tacklingar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll