Här visar IS upp störtade piloten

Reporter: Erik Melin, Nina Svanberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Terrorister från IS visar upp den tillfåntatagne soldaten.

En jordansk pilot har tillfångatagits av terrorsekten Islamiska staten (IS).

Det är oklart hur planet störtat.

USA tillbakavisar uppgifter om att IS ska ha skjutit ned det, rapporterar BBC.

På bilder tagna i IS-fästet al-Raqqa paraderar IS-krigare med piloten. IS uppger att han är från Jordanien, vilket landets militär bekräftar.

"Jordanien håller gruppen och dess anhängare ansvariga för pilotens säkerhet och liv", skriver militären i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vädjar om nåd

Pilotens far säger till jordanska nyhetsbyrån Saraya att familjen informerats om läget.

– Min andra son träffade befälhavaren vid det jordanska flygvapnet som bekräftade att min son Maaz tillfångatagits av IS, säger fadern, och uppmanade jihadistgruppen att "visa nåd och befria min son".

Enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter sköts planet ned i norra Syrien, nära al-Raqqa, ett IS-fäste och ett av målen för den USA-ledda koalitionen som slåss mot IS i Syrien och Irak. De menar att det är IS som skjutit ned planet, rapporterar AFP.

USA menar att planet inte skjutits ned av terrorgruppen. ”Bevis indikerar tydligt” att det inte ska vara sant.

Första gången

Om uppgifterna dock skulle stämma är det första gången IS lyckats skjuta ner ett plan från koalitionen, som började bomba IS-posteringar i Syrien för tre månader sedan. Tidigare inledde man även bombningar mot IS i Irak.

Oavsett hur planet störtade så är det första gången som den USA-ledda koalitionen förlorar ett flyg över land kontrollerat av IS.

Jihadistgruppen hävdar att man sköt ned planet med hjälp av en värmesökande robot.

Publicerad: