Släckningen går in i en ny fas

1 av 23 | Foto: Martin Ilander säger att han och resten av insatsstyrkan är väldigt tacksam för allt stöd som de får från de boende i området.
NYHETER

Gynnsamt väder under lördagen gör att släckningsarbetet går in i en ny fas.

Brandmännen jobbar sig nu inåt och börjar släcka glödbränderna i stället för att förhindra spridning.

Endast ett flygplan används - övriga tre står stand-by.

Mindre blåst än befarat gjorde att brandbekämpningen gick bättre än väntat på lördagen.

Arbetet går in i en ny fas, i stället för att hålla begränsningslinjerna ska glödhärdarna nu börja släckas innen i området.

En större styrka än tidigare - 250 man - har varit engagerade i arbetet under lördagen.

Räddningsledare Lars-Göran Uddholm är lättad över att branden inte spridit sig norrut förbi begränsningslinjen som han tidigare befarat.

– Det som vi befarade har vi klarat. Vi kraftsamlade mycket i nordväst, säger han och fortsätter:

– Det är klart att jag kanske ropar hej för tidigt, att vi klarade det. Det ser väldigt bra ut. Jag har pratat med folk som jobbar där ute och vi håller emot och släcker ner. Vi har hållit branden innanför begränsningslinjerna.

Ett flygplan bekämpar branden

Under söndagen ska endast ett flygplan fortsätta som tidigare medan de övriga tre står stand-by i Västerås för att snabbt kunna bekämpa branden om behovet uppstår upp ger Länsstyrelsen.

Taktiken har utarbetats tillsammans med de italienska och franska piloterna. Eftersom branden mestadels finns i och under markytan är bekämpning från luften inte längre lika effektivt. Branden bekämpas nu bäst från marken genom att med hjälp av spadar och grepar se till att vattnet når ner till glöden.

Oron har lättat

Insatsen flyttades till nordvästra hörnet under lördagen för att bekämpa flammande brandhärdar.

– Oron har lättat. Jag tror att det största hotet som dagen utgjorde har passerat. Det var när det var varmt och torrt på eftermiddagen samtidigt som det blåste upp.

Områdena norr om sjön Snyten och mellan Snyten och Norberg, samt platser kring Fagersta och Ängelsberg har enligt Lars-Göran Uddholm klarat sig.

Vinden väntas bli västlig och driva in branden i brandområdet på nytt.

40-50 millimeter regn krävs

– Nu är det vindkantring på gång igen, som pekar på att vinden kommer att driva bort branden från de områdena. Branden kommer att gå in i områden som redan har brunnit. Vinden ska öka med ett par, tre sekundmeter. Det ska vara tio sekundmeter i byarna och det är mycket. Det kommer att ha stor påverkan på branden.

Hur vindarna ser ut på söndagen är Lars-Göran Uddholm osäker på, men han ser väldigt positivt på att området äntligen ska få lite regn.

– Helst vill jag ha 40-50 millimeter i två omgångar, med några dagars mellanrum.

Försvarsmakten förstärker med en konvoj från F21 i Luleå med bland annat fyra brandbilar och fyra hjullastare. Tillsammans med 37 personer motsvarar den nya styrkan två kommunala brandkårer plus en mindre entreprenadfirma, som väntas sättas in på måndag.

De specialplan som lånats in från Italien och Frankrike för att hjälpa till i släckningsarbetet skulle egentligen ha vänt hemåt på söndagen, men kommer stanna ytterligare en vecka.