Stefan Löfven till attack: ”Sverigebygget är ett luftslott”

Foto: ANDERS DEROS
NYHETER

Fredrik Reinfeldt (M) sommartalade och meddelade att hans parti vill bygga 150 000 bostäder inom ramen för Sverigebygget till år 2035.

Men S-ledaren Stefan Löfven menar att ambitionen är alldeles för låg.

– Sverigebygget är ett luftslott som ligger tjugo år framåt i tiden, säger han.

Tidigare i dag höll statsminister Fredrik Reinfeldt sommartal i Stockholm. Han berättade att Moderaterna totalt vill bygga 150 000 bostäder inom ramen för Sverigebygget, en långsiktig satsning på infrastruktur och bostadsbyggande som först presenterades under Almedalsveckan. Reinfeldt berättade i dag att hans parti vill se flera regelförändringar som ska förenkla byggandet av bostäder.

En stund senare talade S-ledaren Stefan Löfven på Socialdemokraternas nationella valupptakt i Göteborg. Han var där frän i sin kritik mot Reinfeldt och menade att ambitionen från regeringen är alldeles för låg.

Vill öka takten

Han berättar att Socialdemokraterna ska återkomma om exakt vad partiet vill göra när det gäller bostadsbyggandet i Sverige.

– Men vi ska upp rejält i takt. Hela Sverigebygget är ett luftslott som ligger tjugo år framåt i tiden. Det är beklagligt att se att det inte finns några ambitioner.

I sitt tal i Stockholm vädjade Fredrik Reinfeldt också till svenska folket att öppna sina hjärtan och ha tålamod när det kommer komma stora flyktingströmmar till Sverige från oroshärdar runt om i världen de närmsta åren. Men enligt Löfven var utspelet ett tecken på att regeringen målat in sig i ett hörn.

– De säger ju att det inte finns något reformutrymme och nu måste de försöka hitta argument för varför det. Men om man gör som vi och har högre ambitioner och ett större samlat skatteuttag så finns det utrymme. Men regeringen har satt sig i en situation där de inte har något och då måste de försöka spela på det.

"Vill inte ta strid med sina vänner"

Under sitt tal i Göteborg gick Stefan Löfven till hårt angrepp mot de privata välfärdsföretag som han menar inte håller måttet. Han kopplade även ihop några av dem med regeringen.

– Det finns flera exempel där det finns kopplingar till regeringen på lite olika sätt. Vi har Attendos vd Henrik Borelius, som är Fredrik Reinfeldts egna personliga välfärdsrådgivare, som gör vinster på den här verksamheten. Regeringen pratar om problemen i välfärdssektorn ibland men de har inte lyft ett finger i den här frågan. De vill väl inte ta strid med sina vänner.

Om välfärdsföretag inte sköter sig ska de bort - var S-ledarens budskap.

– Vi kommer införa nationella kvalitetslagar och alla i de här verksamheterna vet det. Om det är så att de levererar bra kvalitet och tänker på välfärd i första hand, då har de inget att vara rädda för. Men lever de inte upp till det förtroendet då ska de inte vara där.