”Kan få mobiliserande effekt för FI”

avStaffan Dickson

Statsvetare om nya opinionsmätningen

Foto: PONTUS ORRE
Gudrun Schyman.

Gudrun Schymans Feministiskt initiativ klarar riksdagens fyraprocentsspärr, enligt DN/Ipsos nya mätning.

Ett besked som kom i grevens tid, säger statsvetaren Ulf Bjereld:

– Det betyder väldigt mycket psykologiskt sett.

Efter succén i valet till Europaparlamentet i slutet av maj har opinionssiffrorna på sistone gått emot Feministiskt initiativ. Under slutet av sommaren har partiet varit nere på nivåer kring två procent.

Men i DN/Ipsos senaste mätning, som publicerades på torsdagen, ökar Fi med en procentenhet till 4,0 procent och klarar därmed riksdagsspärren.

– Jag tror att det psykologiskt sett innebär väldigt mycket. Fi har legat väldigt lågt i opinionsmätningarna och behövde ett ljus i opinionstunneln, dels för att kunna mobilisera sina egna valarbetare, men framför allt för att göra det trovärdigt för de stora väljarkretsarna att en röst på Fi inte är en bortkastad röst, säger Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare vid Göteborgs universitet.

”Mobiliserande effekt”

Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån, håller med.

– Det här är precis en sådan sak som kan få en mobiliserande effekt, att människor som kanske har haft Fi som ett möjligt alternativ nu faktiskt börjar tänka på att rösta på dem, säger han.

I kvällens Aktuellt möttes Gudrun Schyman och SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en duell. Åkesson fick bland annat frågan vad det skulle betyda om Fi tog plats i riksdagen:

– Att vi får in ett djupt oseriöst parti i Sveriges riksdag som inte har några förslag man kan finansiera. Man kan över huvud taget inte redogöra för hur man ska finansiera sina förslag. Man lovar allt till alla i princip, sa SD-ledaren.

Därefter fick Gudrun Schyman frågan vad det skulle betyda om SD fick runt tio procent av rösterna i valet.

– När vi kommer in och blir underlag för ett regeringsskifte så kommer vi att beröva Sverigedemokraterna den vågmästarställning som de har haft, och det är vi väldigt glada över att vi kan göra, sa Schyman.

Kan förlora vågmästarroll

Även Ulf Bjereld tror att ett Fi-inträde i riksdagen skulle kunna få förödande konsekvenser för SD.

– Det skulle sannolikt förstärka en rödgrön majoritet, vilket skulle minimera utrymmet för Jimmie Åkesson att spela en vågmästarroll. De skulle sannolikt förlora den om Fi kommer in.

Har det budskapet gått fram till folk, att en röst på Fi så tydligt kan vara en röst mot SD?

– Nej, det tror jag inte att det har gjort än, men jag har förstått att det är det budskap som Gudrun Schyman och Fi nu vill sprida, och det tycker jag är en skicklig politisk strategi från deras sida.

– Tidigare har diskussionen kunnat gå att en röst på Fi blir en röst på Jimmie Åkesson, eftersom Fi inte skulle komma in i riksdagen. Nu kan Gudrun Schyman, genom den här mätningen, försöka vända det åt andra hållet och säga: ”En röst på mig är det bästa sättet att motverka en vågmästarställning för Jimmie Åkesson.”

Svend Dahl säger att det delvis skulle bli ”en helt annan spelplan” om Fi kom in i riksdagen, men att det är svårt att säga vilka konsekvenser det skulle få för andra partier.