Rymde från rättspsyk - knivhögg släkting

Foto: Den 22-årige rättspsykpatienten som skottskadades vid ett flyktförsök i går har rymt från rättspsyk förut.
NYHETER

Den 22-årige rättspsykpatienten som skottskadades vid ett flyktförsök i går har rymt från rättspsyk förut.

Då tog han sig hem till en släkting – som han knivhögg svårt.

I rätten uppgav han att inspirerats av Hollywoodfilmen "Spartacus".

Foto: Tv-serien Spartacus.

Den 22-årige patienten som i går rymde från sina vårdare på Karsuddens sjukhus är nu misstänkt för försök till grov misshandel.

Mannen, som klassas som farlig, tog plötsligt fram ett vasst föremål och hotade sjukhuspersonalen.

Tre poliser hittade mannen strax utanför sjukhusområdet. Han hade fortfarande på sig det vassa föremålet, som senare togs i beslag.

Polisen sköt 22-åringen som fördes till sjukhus och opererades i natt. Hans tillstånd uppges vara stabilt.

Han är nu misstänkt för försök till grov misshandel mot en av poliserna som fanns på platsen.

Den 22-årige mannen dömdes 2010 till dagsböter för misshandel av en kvinnlig vårdare på ett boende där han var intagen. Kvinnan uppgav att de satt och samtalade när han plötsligt började "puckla på henne".

Rymde – knivhögg en person

Under rättegången var båda närvarande i rättssalen. När rätten avkunnade domen kom 22-åringen fram till den kvinnliga vårdaren och gav intryck av att vilja ta i hand, samtidigt som han frågade varför hon polisanmält honom. Men i stället kastade han en mugg med urin som träffade vårdaren i ansiktet och ögonen.

Han åtalades för övergrepp i rättssak och dömdes i tingsrätten till rättpsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

22-åringen hade vårdats på rättspsykiatrin på S:t Görans sjukhus i Stockholm i ett år när han rymde i samband med en permission i mars 2012.

Han tog sig hem till en anhörig på en ort söder om Stockholm. När den manlige släktingen gick i väg till köket för att koka kaffe följde 22-åringen efter och anföll honom med en kniv med ett 25 centimeter långt blad. Han hann utdela minst fyra hugg i bröstet innan en annan person lyckades stoppa honom. Släktingen fick livshotande skador och fördes till sjukhus med helikopter.

Såg gladiatorfilm - knivhögg enligt den

22-åringen åtalades för mordsförsök och förklarade i rätten att han gjort så för att han föraktade släktingen och ville göra klart för honom att han inte ville ha någon kontakt med honom.

22-åringen hävdade att han inte ville mörda släktingen och berättade att han sett Hollywoodfilmen "Spartacus", där det finns en sekvens där gladiatorerna lär sig hur de skall hugga för att vara säkra på att döda motståndaren. 22-åringen menade att han undvek just de ställen på kroppen där gladiatorerna instruerades att utdela dödande hugg.

Han dömdes i tingsrätten i juni 2012 till rättspsykiatrisk vård och hamnade på Karsuddens sjukhus – varifrån han försökte rymma i går.