Så mycket kostade Maddes renovering

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7
Prinsessan Madeleine och maken Chris O’Neill.

Prinsessan Madeleine har fått en lägenhet på Hovstallet renoverad för 6,8 miljoner kronor.

Ocb merparten betalas av Statens fastighetsverk – förutom prinsessparets särskilda tillval.

– De har bland annat valt dyrare spis och ökat antalet garderober än vad som är brukligt i en hyresrätt, säger Lotta Günther, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

En helrenovering har gjorts av lägenheten som prinsessan Madeleine flyttar in i tillsammans med sin man Chris O'Neill och bebisprinsessan Leonore, vilket Aftonbladet skrev om under tisdagen.

Slutnotan landade på 6,8 miljoner kronor, enligt Statens fastighetsverk.

Var sliten

– Det var en helrenovering där man gjort alla ytskikt, el, data, vatten, avlopp och ett nytt kök. Det har totalt tagit ungefär fem månader, säger Lotta Günther vid Statens fastighetsverk till Aftonbladet.

Lägenheten ligger vid Hovstallet på Östermalm i Stockholm och var i stort behov av en uppfräschning efter att den tidigare hyresgästen valt att flytta, enligt Günther.

Av renoveringen kommer prinsessparet själva att stå för kostnaderna som anses vara över normal standard, som en dyrare spis och fler garderober än brukligt. Dessutom har prinsessparet valt att flytta på köket.

Lägenheten ska ha fem rum och kök och totalrenoveringen som gått lös på 6,8 miljoner kronor betalas till stor del av Statens fastighetsverk. Inte en orimlig summa, enligt Lotta Günther.

– Det är ju ett statligt byggnadsminne där det är högt i tak, mycket stuckaturer och mycket snickerier. Det är klart att 6,8 miljoner är mycket, men i sammanhanget inte anmärkningsvärt, enligt våra kalkylatorer.

Större säkerhet

Hyran är inte fastställd, men man kommer att följa allmännyttans hyressättningsmodell, och väntas hamna på ungefär 1 200 kronor per kvadratmeter och år.

Hyran kommer prinsessparet också själva att betala, enligt hovets inormationschef Margareta Thorgren.

– Det är en lägenhet som prinsessan och familjen ska använda när de är här. Hur ofta det kommer vara kan jag i dagsläget inte ge någon information om, säger hon.

Men det innebär inte att de flyttar permanent hit?

– Vi hoppas att prinsessan och familj ska bo och vara så ofta som möjligt i Sverige.

En av anledningarna till flytten och renoveringen är säkerhetsläget.

– Lilla prinsessan Leonore kommer att bo där och hon finns med i successionsordningen. Det är sådana här säkerhetsåtgärder man gör. Det är naturligt och görs i samråd med Säpo, sa Margareta Thorgren till Aftonbladet i tisdags.

Enligt Lotta Günther uppges prinsessparet vara ytterst nöjda med renoveringen av lägenheten som de formellt kommer att överta 1 juli.

– De har skickat vänliga tack-hälsningar till alla som jobbat med lägenheten, säger Lotta Günther.

Publicerad: