Löfven: Jämställdheten blir lidande med de borgerliga

avAnette Holmqvist

Statsminister Stefan Löfven (S) frågas just nu ut av riksdagen.

Själv tänker han passa på att lyfta fram skillnaderna mellan de politiska blocken.

– Vi hade en budget som skulle styra om mot ett mer jämlikt Sverige. De borgerliga och SD röstade för mer ojämlikhet, sa han när han anlände till frågestunden.

En gång i månaden frågas landets statsminister ut av riksdagens ledamöter, som en del i riksdagens granskning av regeringen.

Denna vecka är det Stefan Löfvens tur.

Inledde utfrågningen gjorde Anna Kinberg Batra, blivande M-ledare, och hon riktade genast in sig på statsministernas upprepade uttalanden om vilja att samarbeta. De borgerliga partierna har föreslagit samtal över blockgränsen för att försöka gemensamma regler för möjligheter att regera i minoritet.

– Menar statsministern allvar med samverkan, sa hon.

Stefan Löfven menade att han menar allvar, men att det inte kan fattas beslut som gör att bara en minoritet får bestämma om vilka regler som ska gälla.

När Stefan Löfven anlände till kammaren lyfte han till medierna fram att han kommer att vilja prata politiska skillnader mellan blocken. Han menade bland annat att oppositionen, Alliansen och SD, genom att fälla regeringens budget bland annat kommer att leda till fortsatt ojämlikhet. Det var också en invändning han genast lyfte fram i talarstolen.

– Det här är en chans att prata realpolitik, sånt som har betydelse för människor, sa Löfven när han kom.

Statsministern menade att han skulle visa de skillnader som nu blir när regeringens budget föll i riksdagen, till förmån för Alliansens som fick stöd av Sverigedemokraterna. Bland annat lyfte han fram att jämställdheten mellan könen bli lidande när S/MP-regeringens förslag röstades ned.

– I den borgerliga budgeten får männen större behållning, i vår var det kvinnorna. I vår budget skulle låginkomsttagarna få mest, i de borgerligas är höginkomsttagarna vinnarna. I vår budget skulle glesbygdskommunerna få lite till och storstadskommunerna inte lika mycket. Dert här är fråga om skillnader som vi vill göra något åt, sa Löfven.

Kort in i frågestunden hamnade Stefan Löfven i en ordväxling med C-ledaren Annie Lööf, som i frågasatte hans vilja till verkligt samarbete. Löfven menade att Lööf själv har ett mycket högt tonläge och därför inte är den som ska kritisera honom.

Texten uppdateras...

ARTIKELN HANDLAR OM