Saab nära ny vapenaffär med Saudiarabien

Av: Matilda Andersson

Publicerad:

Regeringen kan inte stoppa den

Pansarvärnsroboten Bill 2.
Foto: SAAB DYNAMICS
Pansarvärnsroboten Bill 2.

Trots det spända politiska läget väntas Saab göra en ny vapenaffär med Saudiarabien, skriver Dagens Industri.

Affären är en följdleverans från avtalet 2007 och kan inte stoppas, vilket kan sätta regeringen i en jobbig position.

Under det senaste året ska Saab Dynamics och Saudiarabien haft förhandlingar om ytterligare en leverans av vapen till landet. Enligt Dagens Industri ska det handla om nya leveranser av pansarvärnsroboten Bill 2 som Saudiarabien tidigare köpt av Saab. Den affären gjordes 2007.

Det politiska spända läget mellan Saudiarabien och Sverige har påverkat affären men bedömare säger till Dagens Industri att den ändå ska genomföras. Detta eftersom det skulle vara för kostsamt för landet att byta leverantör när man redan investerat i Billsystemet.

Affären kan däremot bli lite förskjuten.

Kan inte stoppa den

Om affären går igenom kan den svenska regeringen hamna i en prekär sits. Utrikesminister Margot Wallströms departement skulle ansvara för exportfrågan och regeringen skulle inte ha möjlighet att stoppa den eftersom affären betraktas som en fortsättning, en följdleverans, på den från 2007. Och den affären har redan godkänts av Exportkontrollrådet och Inspektionen för Strategiska produkter, ISP.

För att kunna stoppa den skulle regeringen behöva köra över ISP, vilket skulle skada de svenska företag som säljer försvarsmateriel, skriver Dagens Industri.

Sveriges trovärdighet

Att regeringen väljer att gå in och bryta ett ingånget avtal är därmed inte särskilt troligt. Tomas Samuelsson, chef på Saab för Market area Europe and greater Middle East, säger till Dagens Industri att det är viktigt att fullfölja kontraktet och genomföra följdleveransen.

”Det handlar om Sveriges trovärdighet som avtalspart, och vi är som företag väldigt noga med att följa ingångna avtal och honerera följdleveranser”, säger han till tidningen.

I övrigt kommenterar han inte affären.

Publicerad: