Nyheter

Bardarbunga övervakas ”dag och natt”

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Vulkanen Bardarbunga riskerar att väckas av det pågående utbrottet i Holuhraun.

Ett explosivt utbrott kan leda till askmoln och översvämningar.

– Vi tar situationen på största allvar och övervakar Bardarbunga dag som natt, säger Kristín Jónsdóttir, vid Islands meteorologiska institut, till SVT.

Utbrottet i lavafältet Holuhraun på Island har pågått i ett halvår.

Enligt Islands meteorologiska institut så kan Holuhraun-utbrottet vara över i mars, enligt isländska nyhetssajten Icenews.

Men samtidigt kan den avtagande aktiviteten ändå vara på väg att väcka Bardarbunga, uppger SVT. Bardarbunga är en del av Islands största vulkansystem. Ett stort utbrott skulle kunna leda till liknande problem för flygtrafiken som askmolnet från Eyjafjallajökull gjorde 2010.

"Stora rörelser"

Enligt Kristín Jónsdóttir, seismolog och koordinator för jordskalvsövervakningen på Islands meteorologiska institut, har isen ovanför Bardarbungas krater sjunkit med 40 till 50 centimeter per dag sedan utbrottet i Holuhraun började. Det kan tyda på ökad aktivitet inne i vulkanen.

– Vecka efter vecka och månad efter månad går och vi ser inte så stora förändringar i aktiviteten. Men vi får inte glömma bort att det är stora rörelser som sker vid Bardarbunga., säger Kristín Jónsdóttir till SVT.

"Största allvar"

Hon säger att eftersom risken finns för ett explosivt utbrott från Bardarbunga så är den ständigt under övervakning.

– Vi tar situationen på största allvar och övervakar Bardarbunga dag som natt, säger hon till SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: