Reihaneh hängd i Iran

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Reihaneh Jabbari, 26, hängdes i gryningen. Hon var dömd för mord. Men enligt FN ska hon ha utsatts för våldtäkt och misshandel av en tidigare underrättelseagent.
NYHETER

Hela världen protesterade mot avrättningen av Reihaneh Jabbari, 26.

Nu har diktaturen verkställt domen.

Kvinnan blev den 967:e personen att avrättas på ett drygt år.

Avrättningen var planerad till den 30 september men sköts upp.

I går morse verkställdes domen, rapporterar AP.

Reihaneh Jabbari hängdes i gryningen i Rajaie Shahr-fängelset utanför landets huvudstad Teheran.

Blev våldtagen

Jabbari var dömd för mord på den tidigare underrättelseagenten Morteza Abdolali Sarbandi men hävdade själv att det var i självförsvar. Enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter lurade agenten med sig Jabbari till ett hus där han misshandlade och våldtog henne. Den 26-åriga kvinnan ska då ha lyckats knivhuggs mannen innan hon flydde.

Hon dömdes till döden 2009. Sedan dess har FN riktat skarp kritik mot rättegångsförfarandet - bland annat har myndigheterna fått kritik för att inte ha tagit hänsyn till all bevisning som fanns i fallet.

Dödsstraffet har tidigare skjutits upp flera gånger stor uppmärksamhet i media och från människorättsorganisationer.

Antalet avrättningar ökar

Men nu har domen ändå verkställts.

– Det här är ännu en blodig fläck på de mänskliga rättigheterna i Iran. Än en gång har Iran insisterat på att verkställa dödsstraffet trots allvarliga tveksamheten kring rättvisan i rättegången, säger Hassiba Hadj Sahraoui, chef för Amnesty i Mellanöstern och Nordafrika, enligt The Telegraph.

Under de senaste decennierna har regimen i Iran hängt mellan 500 och 600 personer per år vilket är det högsta talet i världen vid sidan av Kina, uppger The Telegraph. Till skillnad från i Kina verkställs de iranska avrättningarna ofta offentligt.

Sedan Rouhani blev president i Iran i augusti förra året har antalet avrättningar accelererat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran