Rob O'Neill, 38, dödade bin Ladin

Det har varit en väl bevarad hemlighet vem som dödade Usama bin Ladin.

Men nu träder Navy Seal-soldaten Rob O'Neill fram.

Och avslöjar hur det gick till när han sköt ihjäl al-Qaidaledaren.

Usama bin Ladin sköts till döds med tre skott i huvudet den 2 maj 2011, nästan tio år efter att USA:s dåvarande president George W Bush förklarat krig mot terrorismen till följd av 11 september-attackerna mot World Trade Center och Pentagon 2001.

al-Qaidaledaren dödades av en liten styrka från det amerikanska specialförbandet Navy Seals som tog sig in i hans lyxvilla i pakistanska Abbottabad. Vem som sköt de dödande skotten har varit höljt i dunkel.

Anonymt har bin Ladins baneman sagt till magasinet Esquire:

– Jag sköt honom två gånger i pannan. Bap! Bap! Den andra gången medan han föll. Han kröp ihop på golvet framför sin säng och jag träffade honom igen. Samma ställe.

Berättar i intervju

Men nu träder Navy Seal-soldaten Rob O'Neill fram i offentligen. Bakom beslutet att berätta om händelsen ligger besvikelse över att han förlorat pensions- och hälsovårdsförmåner efter att ha slutat i specialförbandet fyra år innan hans tjänstgöringstid på 20 år löpte ut.

I en lång intervju med amerikanska Fox News kommer elitsoldaten inom kort att berätta om operationen som genomfördes av Navy Seals Team six. Men redan nu bekräftar den 38-årige amerikanens pappa för brittiska Daily Mail att det var O'Neill som sköt världens då mest jagade man.

Pappan Tom O'Neill berättar för tidningen att familjen fått frågor om de är oroliga för att terrororganisationen Islamiska staten, IS, ska försöka hämnas.

– De undrar om vi är oroliga nu när Rob ska berätta om det offentligt. Jag säger då att vi kommer att måla en stor måltavla på min dörr så att de kan hitta oss, säger han till Daily Mail.

'Bryter mot förtroende'

Rob O'Neill är den andre Navy Seal-soldaten från operationen i maj 2011 som gett sig till känna. Totalt deltog 23 personer i tillslaget mot Usama bin Ladin.

Den andre soldaten, Matthew Bisonette, skrev en bok om sin insats och blev genast sågad av sina kollegor in om Navy Seals och av Pentagon. Även O'Neill väntas nu bli hårt kritiserad då han väljer att läcka en av specialförbandets allra mest välbevarade hemligheter.

Två av Navy Seals allra högsta befäl, Michael Magaraci och Brian Losey, har i ett brev till nuvarande och före detta aktiva soldater skrivit att tystnadsplikten är en av de allra viktigaste delarna i livet för en Navy Seal. De som avslöjar hemligheter bryter förbandets och sina stridskamraters förtroende, anser de två befälen. De skriver också att O'Neill kan komma att ställas inför rätta.

Dekorerats för skjutningar

Rob O'Neill beskrivs som en av de mest rutinerade soldaterna i den amerikanska flottans specialförband och ska ha genomfört mer än 400 skarpa uppdrag i strid, bland annat i Afghanistan och Irak. Han var också först ombord på fartyget Maersk Alabama som kapats av somaliska pirater. Operationen ledde till att kaptenen på fartyget kunde fritas. O'Neill ska ha dödat mer än 30 människor som pekats ut som måltavlor av USA och har dekorerats med flera av de ädlaste medaljerna inom den amerikanska militären.

Publisert: