Spionorganisationen samlar in tiotusentals selfies – varje dag

avJohn Granlund

1 av 4

Har du någonsin tagit en bild på dig själv och lagt upp på Facebook?

Då kan du ha hamnat i NSA:s register.

Varje dag samlar spionorganisationen in 55 000 bilder från nätet, avslöjar New York Times.

Den amerikanska säkerhetsorganisationen National Security Agency (NSA) samlar dagligen in stora mängder personliga bilder från internet genom globala massövervakningssystem. Bland annat avlyssnas e-postmeddelanden, sms, sociala medier och videokonferenser.

Samla in miljontals bilder

Avslöjandet är det senaste som bygger på dokument från visselblåsaren och tidigare NSA-agenten Edward Snowden och publiceras i New York Times på söndagen.

Enligt tidningen är syftet med den storskaliga insamlingen att kunna identifiera personer med hjälp av avancerad programvara som utvecklats för att känna igen ansikten.

Varje dag uppges NSA samla in miljoner bilder och av dem ska cirka 55 000 bilder hålla tillräckligt hög kvalitet för att kunna identifiera personerna på bilden.

Har unika möjligheter

Enligt de topphemliga dokumenten betraktar NSA bilder på ansikten och fingeravtryck som en mycket viktig faktor i jakten på misstänkta terrorister.

"Vi är inte bara ute efter traditionell kommunikation: Det krävs en total fullständig arsenal av strategier för att digitalt kunna utnyttja alla ledtrådar ett mål lämnar efter sig i sin dagliga verksamhet på nätet", slår NSA fast i ett dokument från 2010.

Enligt New York Times har NSA unika möjligheter att kunna matcha bilder med andra personuppgifter. Möjligheten till detta ska ha funnits sedan 2010 då NSA:s analytiker lyckades samköra bilder som samlats in separat i NSA-databasen Pinwale respektive terroristdatabasen Tide.

Samkör med satellitfoton

Om de personliga bilderna är tagna utomhus kan NSA dessutom ta reda på var bilderna är tagna genom att jämföra dem med satellitfoton.

– Vi skulle inte göra vårt jobb om vi inte sökte nya vägar för att hela tiden förbättra precisionen i vår signalspaning som syftar till att motverka utländska underrättelsemåls ansträngningar för att hålla sig gömda eller dölja sina planer för att skada USA och dess allierade, säger Vanee M. Vines, talesperson för NSA till New York Times.