Skadad ubåt kan vara mål för operationen

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 36
Sedan i onsdags ligger den ryskägda oljetankerna NS Concord nästan stilla på internationellt vatten

En skadad rysk miniubåt i Stockholms skärgård.

Det uppger Svenska Dagbladet är målet för den pågående undervattensoperationen.

Enligt tidningens källor har ett nödsamtal på ryska avlyssnats redan innan insatsen i Kanholmsfjärden.

Svenska Dagbladet uppger att den pågående operationen i Stockholms skärgård kan vara inriktad på att hitta en skadad rysk ubåt.

Officiellt har Försvarsmakten uppgett att observationer från en pålitlig "sagesperson" i fredags blev startskottet för den pågående operationen.

Men enligt Svenska Dagbladet har försvaret mycket uppseendeväckande och topphemlig underrättelseinformation till grund för insatsen i skärgården.

Avlyssnade nödsamtal

Tidningen uppger att ett nödsamtal på ryska avlyssnades i torsdags, dagen innan operationen drogs i gång. Samtalet ska ha förts på en särskild frekvens som Ryssland använder i nödfall.

Dagen efter, vid middagstid på fredagen, upptäcktes en främmande farkost i Kanholmsfjärden, uppger SvD. Det fick Försvarsmakten att dra i gång den nu pågående operationen.

Men redan samma kväll - vid 22-tiden på fredagen - kunde svensk signalspaning fånga upp ny uppseendeväckande radiotrafik. Enligt SvD handlar det om krypterad radiotrafik mellan en sändare i närheten av Kanholmsfjärden i en riktningen och en sändare i den ryska enklaven Kaliningrad i andra riktningen.

Kan vara skadad

Tidningen hänvisar till flera olika personer inom den svenska signalspaningen, som utförs av både FRA och Försvarsmakten.

SvD:s källor vill inte spekulera i om det handlar om en skadad ubåt som finns på svenskt vatten. Men enligt tidningens säkerhetspolitiske expert, Mikael Holmström, som ligger bakom avslöjandet, finns det flera faktorer som tyder på att det kan handla om en skadad miniubåt - bland annat att undervattensfarkosten ska ha blivit observerad i fredags,

"om en miniubåt råkar ut för tekniska eller andra problem ombord kan den bli svårmanövrerad. Då kan en delav farkosten oavsiktligt bryta vat­tenytan.", skriver Mikael Holmström.

Ligger på svaj

Andra indicier är att Rysslands Östersjöflotta baserar sina miniubåtar i just Kalinigrad. Och historiskt finns det mycket som talar för att Sovjetunionen opererade med miniubåtar i svenska vatten, enligt SvD. Vid den tiden transporterades undervattensfarkosterna till Sverige i ombyggda handelsfartyg. Och sedan i onsdags ligger den ryskägda oljetankerna NS Concord nästan stilla på internationellt vatten, utanför Stockholms skärgård, uppger SvD.

– Vi är medvetna om fartyget och har koll på det, säger en av SvD:s källor i sökinsatsen.

Publicerad: