Nyheter

Ett brandtal för alla norrlänningar

Av: 

Patrik Lundberg

Po Tidholm

Foto: Mattias Ahlm/SR

NYHETER

Ett brandtal för Norrland och vrede mot borgerligheten.

Po Tidholms ”Sommar” lämnar ingen lyssnare likgiltig.

På 90-talet gjorde han karriär i Stockholm, men tröttnade och flyttade hem till Hälsingland. Han ville rädda sin hembygd.

På senare år har journalisten Po Tidholm blivit en av Norrlands viktigaste röster. Redan i första meningen påpekar Tidholm att han är den enda av årets sommarpratare som bor norrut.

Så fortsätter det. När glesbygden glesnar får man förlita sig på arbetspendlare och turister. Just turismen, tror Tidholm, kommer leda till konflikter.

För samtidigt som norrlänningen blir en del av exploateringen har hon tjänat på den.

Tillbaka 700 år

Hur blev det så här? Po Tidholm tar lyssnarna tillbaka till 1300-talet, när kyrkan blev först med att kolonisera Norrland. När folk senare förstod naturresursernas värde kom landsänden att blomstra.

Men samtidigt: ”Norrland blev vårt eget USA och samerna våra indianer. Exotismen firade nya triumfer”.

Tidholms program har två ansikten. Först, ett slags metaperspektiv på allting inklusive honom själv. Varför är samhället som det är?

Sedan ett rasande skri från landsbygden. Tidholm håller ett brandtal för alla de norrlänningar som inte har någon egen röst i offentligheten. Framför allt går han till attack mot borgerligheten.

Kallar SD ”ett gift”

De som lyssnar i förbifarten kanske bara hör när han spelar punklåten ”Nöff Nöff” där Mattias Alkberg sjunger att Carl Bildt är ett missfoster.

De kanske bara hör när han kallar Sverigedemokraterna för ett gift, eller när han ställer kostymklädda nazister mot poesi om att gnida sitt ollon mot de rikas bilar.

Men Tidholm nöjer sig inte med att klaga. Han gestaltar, utvecklar sina resonemang. Förklarar varför punkrock är en ventil för frustration, inte någon uppmaning till våld.

Risken är ändå att Tidholm faller på eget grepp. Kanske hamnar fokus på hans raseri snarare än på den skuggbelagda nedmonteringen av Norrland.

Po Alexander Tidholm

Ålder: 43

Bor: På en gård i Hälsingland

Yrke: Författare, journalist

Tidigare medverkan i Sommar: 1998

Snabbguide:

Skrytkvot 2/5

Skvallervärde 1/5

Känslostyrka 4/5

Humornivå 3/5

Åh fan-faktor 2/5

Första meningen:

”Efter presskonferensen i radioparken i juni gjorde någon en karta där varje sommarvärds boendeadress markerades med ett litet nålhuvud.”

Sista meningen:

”Det är fritt fram att gnälla, man får det om man bor i Norrland.”

3 typiska låtval:

”There is Power in a Union” – Billy Bragg

”Nöff nöff” – Mattias Alkberg

”Carrying a Stone” – Loney Dear

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Danmark-Belgien i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: