Fem döda i badolyckor

1 av 4 | Foto: TT
Ytterligare en man dog i en badolycka vid Dalby stenbrott utanför Lund.

avJulia Wågenberg

NYHETER

Fem döda i badolyckor – på en dag.

Dessutom saknas en 20-årig man efter att han setts sjunka under vattenytan vid en simtur i en sjö utanför Nässjö.

– Vi har letat på botten med dykare i tre timmar, men inte hittat någon kropp, säger Bengt Nätterström, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

Värmeböljan har en tragisk avigsida. Fler väljer att svalka sig med ett dopp i sjön eller havet. Med det ökar också drunkningarna.

På fredagen har tre personer dött – och en saknas – efter lika många drunkningsolyckor.

Utanför Sundsvall, vid en badplats i Bredsand, omkom en 63-årig kvinna efter att hon vid 14-tiden hamnat under vattnet.

– Hon blev uppdragen av flera personer som påbörjade hjärt- och lungräddning. Hon avled senare på sjukhus. Allt tyder på att det var någon form av olycka, att hon halkat eller drabbats av plötslig sjukdom, säger Peder Östman, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

"Hörde henne ropa"

Även i Vingåker, i närheten av Lytterstabadet, omkom en kvinna. Hon var 68 år gammal och fördes till sjukhus efter händelsen som inträffade vid 13-tiden. En anhörig befann sig i närheten.

– Han hörde henne ropa och hämtade en lång pinne för att hjälpa henne. När han kom tillbaka låg hon med ansiktet vänt mot vattenytan, säger Tobias Jöhnemark, vakthavande befäl vid polisen i Sörmlands län.

Ytterligare en person omkom på fredagen – en 31-årig man. Det var vid badplatsen på Dalby stenbrott och när räddningstjänsten kom till platsen var han redan uppdragen ur vattnet. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

20-åring saknas

– Värmen tar hårdare på yngre och äldre. När man kommer i vattnet, även när det är 25 grader, blir det en liten chock. Man kanske simmar längre bort än vad man bör och sedan inte orkar mer. I grunden är man ju redan utmattad när det är så här varmt, säger Tobias Jöhnemark, vakthavande befäl vid polisen i Sörmlands län.

I början av juli varnade Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet att soligt och varmt juliväder riskerade att orsaka många drunkningar.

– Får vi fint väder kommer vi hamna någonstans över 40 dödsfall bara för juli, sa han till Aftonbladet då.

Fredagen kan vara den dagen i juli då flest personer omkom i badolyckor. En 20-årig man befaras ha drunknat Lannafallssjön utanför Nässjö.

– Enligt hans kompisar har han simmat och sedan försvunnit under ytan, säger Bengt Nätterström, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län och tillägger:

– Vi har letat på botten med dykare i tre timmar, men inte hittat någon kropp.

I tisdags drunknade två män i sjöar i Stockholm, en tredje befarades ha drunknat efter en simtur över Ljusnan i Arbrå, norr om Bollnäs.

Sökinsatsen avslutades sent på kvällen. På fredagsmorgonen hittades mannen avliden.

Anhöriga till samtliga olyckor är underrättade, enligt polisen.

Ytterligare en "hittad livlös"

En man i 25–30-årsåldern hittades medvetslös men vid liv i vattnet vid Magnarps strand, nära Magnarps vandrarhem i Ängelholm, vid 22-tiden på fredagskvällen. Det uppger TT.

Mannen badade med vänner som efter en stund hittade honom livlös i vattnet. De drog upp honom på stranden och påbörjade hjärt- och lungräddning samtidigt som de larmade räddningstjänst.

Ambulans förde den medvetslöse mannen till sjukhus. Senare på fredagsnatten uppgav Helsingborgs lasarett att mannen avled.

Man död i Motala

En man i 30-årsåldern som låg minst tio minuter under vatten i Varamoviken i Motala på fredagskvällen avled senare på sjukhus, meddelar Östgötapolisen till TT.

När räddningstjänsten lyckats få upp mannen var han vid medvetande och hjärt-lungräddning sattes i gång. Han fördes med ambulans till lasarettet i Motala, men tillståndet försämrades och hans liv gick inte att rädda.

Hur drunkningsolyckan gick till är inte klarlagt