Polisen spred uppgifter på högersajt

1 av 16
NYHETER

Polisens uppgifter om att motdemonstranter ska ha kastat gatsten och ammoniak ”i stor omfattning” verkar inte stämma.

Trots det spreds uppgifterna – bland annat till sajten Nyheter idag.

Artikeln om motdemonstranternas våld har nu delats över 21 000 gånger på Facebook.

Som Aftonbladet kunde rapportera tidigare i dag spred polisen en felaktig bild av kravallerna i Malmö.

Bland annat uppgav polisen att motdemonstranterna kastat ammoniak och gatstenar i stor omfattning. Motdemonstranterna ska även, enligt polisen, ha attackerat ambulanser och ambulanspersonal.

Något som inte visade sig stämma, vilket kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson bekräftade tidigare och som polisen i dag också uppgett i ett nytt pressmeddelande på sin hemsida.

”Använde gatstenar”

Men trots det har uppgifterna spridits, bland annat på sajten Nyheter idag som drivs av den före detta SD-politikern Chang Frick.

I en artikel på sajten med rubriken ”Kastade frätande ammoniak mot polishästar – Veterinär: Livsfarligt” citeras Patric Fors på Skånepolisens länskommunikationscentral.

– Vi var tvungna att sätta in ryttare för att försöka skingra folkmassan. Då gick motdemonstranterna till attack mot ryttarna och mot polishästarna. De riktade sparkar mot polishästarna och använde gatstenar och annan bråte och vattenballonger som de hade fyllt med ammoniak, säger Patric Fors i ett samtal som bandats av sajten.

Delats över 21 000 gånger

Tidningen uppger även att ambulanspersonalen har blivit attackerad – en uppgift från polisen som är direkt felaktig. Något polisen nu också själva bekräftar i ett nytt pressmeddelande som gått ut under dagen i dag. I det nya meddelandet skriver man också: ”I dagsläget har vi inga uppgifter om att det kastades gatsten.”

Artikeln på Nyheter i dag har i nuläget delats över 21 000 gånger på Facebook. Den ligger fortfarande, efter polisens nya pressmeddelande, ute på sajten, men kommer enligt Chang Frick att uppdateras.