Datorn avslöjar IS planer på böldpest-attacker

1 av 4 | Foto: Foreign Policy
När gerillasoldaterna letade igenom terrorbasen fann de en Dell-laptop.
Nu har det amerikanska magasinet Foreign Policys korrespondenter tagit del av innehållet som låg dolt på hårddiskarna. Bland annat beskrivs det hur IS vill slå till mot västvärlden.
NYHETER

Här är datorn som avslöjar IS planer.

När terrorgruppen övergav en bas i Syrien upptäcktes en laptop – med manualer för att tillverka massförstörelsevapen.

"Fördelen med biologiska vapen är att de inte kostar särskilt mycket pengar samtidigt som antalet dödsoffer kan bli enormt", står det i ett av dokumenten.

IS-soldaterna flydde hals över huvud när en rivaliserande rebellgrupp gick till attack mot gömstället i Idlib, Syrien, i januari.

När gerillasoldaterna letade igenom terrorbasen fann de en Dell-laptop.

Nu har det amerikanska magasinet Foreign Policys korrespondenter tagit del av innehållet som låg dolt på hårddiskarna.

Ville chocka världen

Totalt handlar det om 146 gigabyte material - som ger en skrämmande inblick i IS världsbild och planer.

De flesta av dokumenten beskrivs som typisk jihadist-propaganda med manualer för bombtillverkning, bilstölder och lektioner för förklädnad vid resor mellan olika terrorbaser.

Men det som sticker ut i materialet är att datoranvändaren fortbildat sig i biologisk krigföring - med en attack som hade chockat världen som mål, skriver Foreign Policy.

Ville utvinna böldpest

I ett 19-sidigt dokument beskrivs hur man utvecklar biologiska vapen, bland annat med hjälp av djur smittade av böldpest.

I dokumenten finns instruktioner för att testa biologiska stridsmedel under säkra förhållanden innan de används i en terroristattack.

"När mikroben injiceras i små möss bör symptomen synas inom 24 timmar", anger dokumenten.

"Tillåtet med massförstörelsevapen"

I datorn finns också en fatwa som behandlar användandet av massförstörelsevapen.

"Om muslimerna inte kan förgöra de otrogna på något annat sätt, är det tillåtet att använda massförstörelsevapen", står det i dokumentet enligt Foreign Policy.

Datorns ägare uppges vara en tunisier vid namn Muhammed S. Han ska ha läst kemi och fysik på universitet i Tunisien fram till 2011 då han försvann. När Foreign Policy ringer universitetet får man svaret att man bör kontakta landets säkerhetspolis för att få mer information om den tidigare studenten.