Välkomnar nazisterna – med surströmming

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: Anders Deros

NYHETER

Nazistiska Svenskarnas parti fortsatte efter tumultet i Malmö till Göteborg.

Där möttes de av motdemonstranter – med surströmming.

”Det är ju väldigt gott med surströmming, och vad gör det om man skulle råka spilla lite?”, skriver arrangören på sin Facebooksida.

Tio personer skadades igår när nazistiska Svenskarnas parti höll torgmöte i Malmö. Motdemonstranterna anklagar polisen för övervåld, polisen försvarar sig med att det var våldsamt upplopp.

I dag fortsätter nazisternas turné genom Västra Götaland. Klockan 14 anlände de till centrala Göteborg.

”Äktsvensk tradition”

På en sida på Facebook uppmanades göteborgarna att ”ge nazisterna ett surt välkomnande”. Bakom arrangemanget står sajten Göteborg Nonstop.

– Jag kom på idén, men jag skulle inte vilja kalla mig arrangör. Jag tycker att det är ett vettigt att att visa upp en fin svenskt tradition och det är något som Svenskarna Parti vill värna om, så varför då inte lufta detta. Och det är klart att det luktar lite, men det kan man tycka att deras politik också gör. Det blir en fin allegori. Men jag vill betona att det inte ska kastas något, säger Marcus Persson, som driver sajten Göteborg Nonstop till Aftonbladet. 

I facebookinbjudan till manifestationen förklaras det så här:

”Surströmming är ju en gammal fin äktsvensk tradition med anor från 1500-talet då saltbrist uppstod under Gustav Vasas krigståg och då framför allt vid Norrland och Höga Kusten. Därför tänkte vi att vi välkomnar SvP till Götaplatsen med en stor surströmmingspicknick!”. Runt 300 personer har sagt att de tänker komma.

”Höja rösterna”

Samtidigt har ett nätverk som kallar sig Plattform för solidaritet bjudit in till demonstration, cirka 1 500 personer har på Facebook uppgett att de skulle komma.

– Vi planerar att vara där och med slagord visa vad vi tycker. Och att vi är så många på plats som visar att vi inte delar deras nazistiska åsikter, säger arrangören Emelie Jacobsson till Aftonbladet.

Föreningen Plattform för solidaritet är partipolitiskt obunden och deltagarna uppmanas att inte ta med sig partisymboler.

Särskild kommendering

Polisen i Västra Götaland följde under dagen händelseutvecklingen men presstalespersonen Jan Strannegård ville inte säga om händelserna i Malmö har lett till att polisen i Göteborg har ändrat sina planer på något sätt.

– Vi har en särskild kommendering och det är ingenting ovanligt i samband med sådana här händelser. Men jag går inte in på våra planer och det är svårt att gissa hur många personer som kommer. Men vi räknar med att demonstrationen kommer att dra till sig en del uppmärksamhet, säger han.

Och en stor samling demonstranter dränkte SVP-ledarens tal när det började.

På plats för att demonstrera fanns bland annat Fi:s Soraya Post:

– Demonstrationer är rätt sätt att bekämpa nazismen, så länge politiken inte förbjuder dem. Yttrandefrihet kan inte man inte ha på bekostnad av andra, säger hon.

Björ Blixter, polisens presstalesperson på plats, uppskattar att cirka 1 000 demonstranter var på plats och han säger att allt gick lugnt till:

– Inga ordningsstörningar, inga ingripanden hittills, säger han kort innan talet avslutas.

Publicerad: