Här surfar Emanuel – på en översvämmad bilväg

NYHETER

I översvämningsdrabbade Kvänum pumpade brandmannen Emanuel Andersson, 28, vatten under hela onsdagen.

På torsdagen ville han ta ledigt och göra något kul.

Han begav sig då till en av de dränkta vägarna i byn – för att kitesurfa på vattnet.

– Det här kanske är enda gången i livet som man får uppleva detta, så då måste man ta chansen, säger han till Aftonbladet.

I sitt yrke som brandman hade Emanuel Andersson, 28, från Kvänum i Västergötland ägnat hela onsdagen åt att pumpa vatten ur det översvämningsdrabbade samhället.

På torsdagen kände han sig trött på det och kände för att göra något kul.

Torsdagens nöje fick bli att surfa – på en översvämmad väg i Kvänum.

– Jag fick idén i dag, tog ledigt, drog i väg och det funkade. Jag tänkte att jag letar upp det ställe som är bäst och som har mest vatten och så testar hur det går, säger han till Aftonbladet.

”De som bor där får åka en mil omväg”

Emanuel Andersson har haft surfing som sitt stora intresse i tio år.

– Ganska många kom och tittade när jag surfade och frågade om jag verkligen fick köra där bland vägmärken och skyltar. Jag sa att jag kände mig ganska trygg eftersom jag har surfat så länge. Man fick köra lite sick-sack mellan olika saker, säger han och tillägger med ett skratt:

– Det som var lite jobbigt var att jag inte visste om jag skulle svänga mot Göteborg eller Stockholm när jag kom fram till skyltarna.

Kvänum är ett av de många områden i Sverige som har drabbats värst av översvämningarna.

– Vi har haft jätteproblem. Vägen som jag surfade på är där man ska svänga upp på motorvägen E20. De som bor i byn får åka en omväg på en mil för att komma ut. Lyktstolparna ser man bara toppen på. Så det är ganska djupt vatten. En del vägmärken ligger precis över ytan.

”Enda gången i livet”

Flera bilar stannade på de delar av motorvägen som inte var vattendränkta – och flera personer klev ur bilarna och stod och tittade på Emanuel Andersson när han gled fram över vattnet.

– En polis kom fram till mig och pratade. Jag åkte in till stranden – eller, jag menar vägen – och jag sa att nu är det väl slutlekt och så plockade jag ihop. Då sa polisen att han inte kunde finna någonstans i Sveriges lag där det står att jag inte fick surfa där, säger han och fortsätter:

– Det här kanske är enda gången i livet som man får uppleva detta, så då måste man ta chansen.

På torsdagen surfade Emanuel Andersson i totalt tre timmar på vägen mot E20 i Kvänum.

– Då frös jag om fingrarna och tårna. Vattnet kommer ju från himlen, så det är inte uppvärmt, direkt. Jag körde så länge det gick i dag. 

– Om vattnet inte hinner rinna bort så kanske jag hinner ta en sväng i morgon. Det var perfekt vind i dag. Och det måste vara vind om det ska gå.