WHO: Ebolan bortom kontroll

1 av 6
NYHETER

Ebolaepidemin som har krävt mer än 700 människoliv är nu bortom kontroll.

Det konstaterar WHO:s chef Margaret Chan.

– Utbrottet växer snabbare än våra ansträngningar, skriver hon i ett brev till tre afrikanska presidenter.

Fler än 700 personer har fallit offer för Ebolaepidemin som härjar i Västafrika. Trots stora insatser från både de drabbade länderna och utländska hjälporganisationer för att hejda virusets framfart, fortsätter smittspridningen okontrollerat. Under fredagen kom Världshälsoorganisationen WHO dessutom med ett ödesmättat besked:

– Om situationen fortsätter att förvärras kan konsekvenserna bli katastrofala i fråga om förlorade liv, men också allvarliga socioekonomiska splittringar och en stor risk för spridning till andra länder, skriver WHO:s chef Margaret Chan i ett öppet brev till presidenterna i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Antalet smittade ökar

Trots att länder som exempelvis Sierra Leone infört undantagstillstånd för att lokalisera och isolera sjuka personer, fortsätter antalet smittade att öka. I skrivande stund är 1 323 personer drabbade av den fruktade blödarfebern i det värsta utbrottet någonsin. Länderna i Västafrika är dessutom drabbat av den värsta sortens Ebolavirus, Ebola Zaire, med upp till 90 procents dödlighet.

– Epidemin påverkar också ett stort antal läkare och sjuksköterskor, en av de viktigaste resurserna för att stoppa spridningen. I skrivande stund har 60 sjukvårdsarbetare dött efter att de har hjälpt andra, fortsätter Margaret Chan.

Hon varnar också för att viruset måste stoppas innan det hinner muteras till ngåto ännu dödligare.

Går att stoppa

Allt är dock inte nattsvart. I sitt brev till presidenterna öppnar Margaret Chan för att viruset kan stoppas – om länderna hjälps åt. Det visar tidigare epidemier i Afrika, skriver hon. WHO erbjuder också sitt fulla stöd i kampen mot sjukdomen.

– Ebolaepidemier kan stoppas. Smittkedjor kan brytas. Tillsammans måste vi göra det, avslutar hon brevet.