Svenska bandvagnar på väg till Irak

Publicerad:
Uppdaterad:
Pansarbandvagn 501 BMP har en stridsvikt på 13 ton och maxhastighet på ca 70 km/h. Aktionssträckan är ca 500 km. Pbv 501 har bra simförmåga och är beväpnad med 73 mm lågtryckskanon, Ksp 95,
Foto: SVEN ÅKE HAGLUND
Pansarbandvagn 501 BMP har en stridsvikt på 13 ton och maxhastighet på ca 70 km/h. Aktionssträckan är ca 500 km. Pbv 501 har bra simförmåga och är beväpnad med 73 mm lågtryckskanon, Ksp 95,

NYHETER

250 krigsutrustade pansarbandvagnar är på väg till Irak, uppger SR Ekot.

Trots förbudet mot vapenexport till landet.

Försvararets materielverk ska ha lurats av ett statligt tjeckiskt företag.

Sverige har sagt nej till vapenexport till Irak. Men ändå är 250 svenska pansarstridsvagnar av typen Pbv 501 på väg till Irak, uppger SR Ekot.

Försvarets materielverk, FMV, sålde 350 fordon till en statligt tjeckiskt företag i tron att de skulle användas av den tjeckiska armén.

Säljs till Irak

Men det var en mellanhand för det privata bolaget Exacalibur Army som nu sålt 250 av pansarvagnarna vidare, enligt Ekot.

– Vi ska sälja dem till Irak, till den centrala regeringen, säger Andrej Cirtec, talesperson för Excalibur Army till Ekot.

I Sverige har både den tidigare regeringen och den nuvarande sagt nej till vapenexport till Irak. Men eftersom det formellt är Tjeckien som säljer pansarbandvagnarna till Irak, kan Sverige ingenting göra.

Hade FMV vetat om att Irak var slutköparen skulle inte försäljningen ha blivit av.

– Det är klart att vi inte hade gjort den här affären direkt med Irak, så det blev en indirekt affär. Den verkar vara laglig - men inte så bra, säger Jan Villaume på FMV till Ekot.

Naiva svenskar

Pieter Wezeman på fredsforskningsinstutet SIPRI, en av världens främsta experter på vapenexport, är kritisk till hur affären har gått till.

– Man borde ha förstått att de här pansarfordonen förmodligen inte var menade för Tjeckien, säger han till Aftonbladet.

Är det vanligt att vapenaffärer går till på det här viset, att ett företag köper vapen och sedan säljer dem vidare till en annan part?

– Ja, det är det faktiskt. Excalibur Army handlar på det här sättet, det är deras arbetssätt, och det finns många andra aktörer som gör likadant. Detta har pågått en lång tid.

Han anser att svenskarna har varit naiva och menar att det hade varit enkelt att kolla upp företaget.

– Man kunde ha surfat in på företagets hemsida. Jag kollade lite och man kunde omedelbart se hur det låg till.

Behöver förbättra analysen

Pieter Wezeman menar att det finns anledning att rikta kritik mot ISP, Inspektionen för strategiska produkter. Det är en svensk myndighet för kontroll av vapenexport.

– Jag såg det här för länge sedan och tänkte "vad är det här för konstig deal". Då hade man inte analyserat det här på ett bra sätt hos ISP. Man bör förbättra analyskapaciteten där, så man verkligen ställer rätt frågor och tänker som en analytiker ska göra.

Enligt Pieter Wezeman hade Sverige lätt kunnat se till att vapnen inte kunde säljas vidare.

– Man kunde skrivit tydliga kontrakt med slutanvändarintyg som säger att Tjeckien kommer använda det som köps själva.

Publicerad: