Misstänkt våldtäktsman brände ner sitt offers hus

1 av 3
NYHETER

36-åringen misstänks ha våldtagit en kvinna i Halland och sedan hotat att döda henne.

Efter att kvinnan polisanmält det brutala sexövergreppet gjorde mannen inbrott i hennes familjs bostad – sedan brände han och tre kumpaner ner huset till grunden.

Mannen åtalas nu för våldtäkt, grov stöld och mordbrand.

Det var i maj månad som 36-åringen misstänks ha våldtagit en kvinna i 25-årsåldern i en kommun i Halland. Våldtäkten var, enligt åtalet mot mannen, mycket brutal.

Han ska ha slagit henne med knutna nävar i ansiktet, knäat henne i magen, bitit henne och hotat att döda henne om hon berättade om övergreppet för någon.

Släpptes ur häktet

Enligt åtalet ska han ha sagt ”jag behöver bara ringa ett samtal för att få någon att försvinna”. Medan han uttalade hoten ska han växelvis ha hållit  struptag på kvinnan och tryckt en kudde över hennes ansikte medan han  våldtog henne.

Trots dödshoten under övergreppet så polisanmälde kvinnan 36-åringen som greps och häktades, misstänkt för våldtäkt. Men mannen släpptes i slutet på maj.

Kvinnan informerades aldrig om att mannen hade släppts på fri fot, enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Hämnd: Inbrott och mordbrand

Några veckor senare, under midsommarhelgen, misstänks sedan 36-åringen tillsammans med tre kumpaner, ha begett sig till kvinnans bostad.

Kvartetten gjorde inbrott i huset där kvinnan bor tillsammans med sin man och deras barn. I bostaden stal de, enligt åtalet, elektronik och musikinstrument för tusentals kronor, bland annat en tv, en dator, flera telefoner och gitarrer. Efter det tände de, enligt åtalet, eld på flerfamiljshuset som brann ner till grunden.

– Jag fick uppfattning av att det skulle vara en slags hämndaktion, säger en av de medåtalade männen i polisförhör.

Nekar till brott

I förra veckan åtalades den 36-årige mannen och hans tre kumpaner, en 20-åring, en 30-åring och en 29-åring, för mordbrand och grov stöld. I fredags åtalades mannen även för den brutala våldtäkten mot kvinnan.

Mannen nekar till alla brott han nu anklagas för.

Aftonbladet har sökt kammaråklagare Eva Lotta Swahn, som är förundersökningsledare, för en kommentar om varför den misstänkte 36-åringen släpptes sedan han häktats misstänkt för våldtäkten.

Tidningen Metro har tidigare rapporterat om nyheten.