Nyheter

Hård debatt om Saudiavtal

Hans Linde (V).
Hans Linde (V).

NYHETER

Regeringen kritiserades hårt i den utrikespolitiska debatten för samarbetsavtalet med Saudiarabien.

– Det är ett militärt samarbetsavtal med ett av de länder på jordklotet som tydligast och mest systematiskt kränker kvinnors rättigheter, säger Vänsterpartiets Hans Linde.

Han krävde i debatten att regeringens prat om en feministisk utrikespolitik också omsätts i konkret handling och ansåg att det var svårt att se en sådan i Sveriges relation till Saudiarabien. Han pekade på att närings- och handelsminister Mikael Damberg deltog i minnesceremonin för kung Abdullah och att statsminister Stefan Löfven sagt att samarbetsavtalet ska omförhandlas och förlängas.

– På vilket sätt bidrar ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien till en feministisk utrikespolitik? undrade Linde.

Medgav diktatur

Utrikesminister Margot Wallström medgav att det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån någon feministisk politik.

– Framför allt så kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare och har en kungafamilj med absolut makt, så det är klart att man inte kan använda något annat ord än diktatur, säger Wallström.

– Och det stämmer väldigt dåligt med det som är våra avsikter också med export, i det här fallet av krigsmaterial.

Wallström påminde om att avtalet med Saudiarabien ska ses över och att en utredning arbetar med förslag om att begränsa vapenexport till diktaturer.

Angrepp från höger

Regeringen angreps också från höger när det gällde Saudiarabien. Folkpartiets Maria Weimer tog upp den fängslade saudiarabiska bloggaren som dömts till tusen piskrapp.

– Är Raif Badawis öde också regeringens öde? Då bör samarbetsavtalet med Saudiarabien avslutas och vapenexporten upphöra. Om det också är regeringens öde så borde statsminister Stefan Löfven lära sig att Saudiarabien är en diktatur, säger Weimer.

– Vi måste sluta exportera vapen till bödlarna.

Kristdemokraternas Sofia Damm var på samma linje.

– Vår uppmaning till regeringen är tydlig. Ta nu chansen och visa att ni menar allvar med de vackra orden. Visa att människovärdet inte är en papperstiger. Säg upp samarbetsavtalet.

"Mer ofokuserad"

Även det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, vill avsluta avtalet med Saudiarabien. MP:s företrädare i debatten, Valter Mutt, tog dock ingen replik på Wallström. Han avslutade däremot sitt eget anförande med att framhålla att MP har sina rötter i fredsrörelsen och alltid verkat för att stoppa vapenexport till diktaturer.

– I konsekvens med detta anser vi att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, som är en av världens värsta diktaturer, inte bör förlängas när det löper ut, säger Mutt.

Men Linde pressade honom och uppgav att han mycket väl vet var MP står i de här frågorna.

– Frågan är vad ni gör nu när ni sitter med makten, i regering. Kommer ni omsätta er retorik i konkret handling?

Krävde besked

Linde uppmanade MP att vara lika hårdnackat i regeringens förhandlingar när det gäller Saudiarabien som partiet varit i andra frågor, till exempel att värna den halverade krogmomsen.

– Kan MP sitta i en regering som förlänger avtalet med Saudiarabien? undrar Linde.

Mutt svarade inte på frågan utan hänvisade till att han inte för regeringsförhandlingar i riksdagens talarstol.

Sverigedemokraternas Julia Kronlid anser att avtalet aldrig borde ha ingåtts

– Det vore bra om vi kunde hitta en väg ut ur det här avtalet, säger hon.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter