Erdogan: Israel är värre än Hitler

Gazakrisen har intensifierats de senaste dagarna.
Det har fått Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan att reagera mot Israels handlingar:

– Det är barbari som överträffar Hitler, säger han.

Krisen i Gaza är inne på sin trettonde dag och har under de senaste dagarna intensifierats.

På söndagsmorgonen rapporterar AFP om att två israeliska soldater dödats i strider med Hamas i Gaza. Fler israeliska marktrupper skickades in i Gaza i går efter att ett dussintal tunnlar i gränsområdet har demolerats.

I ett försök att få ett stopp på stridigheterna i området träffar FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon palestiniernas president Mahmud Abbas i Qatar för ett möte om vapenvila.

”Värre än Hitler”

Ledare världen över har uttalat sin oro över situationen i Gaza.
Nu senast gav Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan sitt stöd för Hamas genom att anklaga Israel för att använda sig av oproportionerligt våld. Erdogan som deltar i presidentvalskampanjer jämförde i ett tal Israels handlingar med det som skedde under andra världskriget.

– Det är barbari som överträffar Hitler, säger han enligt AP.

Erdogan har även tidigare anklagat Israel för folkmord och statsterrorism.

Dålig relation

Han menade även att Israels handlingar äventyrar försöken att normalisera de israelisk-turkiska banden. De diplomatiska kontakterna mellan länderna påverkades negativt efter Israels räd mot det turkiskt fartyget Mavi Marmara som ingick i hjälpkonvojen Ship to Gaza 2010 då flera turkar dödades.

Hundratals döda

Sedan Israel-Hamas-krisen inleddes för nästan två veckor sedan har 355 palestinier och sju israeler dödats. Tusentals palestinier har skadats i israeliska lufträder. Tidigt i morse dödades tolv palestinier i israeliska flygräder, enligt sjukhuskällor.

Publisert: